Rendben találta négy nagyerőmű működését az energiahivatal

Erőművek Éjszakája, sajtótájékoztató, bejárás, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH, 2022.10.28., erőművek, fűtőművek, a víziközmű-szolgáltatók, hulladékkezelők, Gyetván Csaba, energiaipar, Kovács Pál, Tompa Ferenc
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei 2022. október 28-án harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját. Az erőművek, a fűtőművek, a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékkezelők telephelyei országszerte közel 70 helyszínen nyitott kapukkal, számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várják a látogatókat. A MEKH szervezésében megvalósuló legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényt megnyitja: Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese Az eseményen felszólal: Tompa Ferenc, az MVM Balance Zrt. operatív vezérigazgatója Gyetván Csaba, az Erőművek Éjszakájának nagykövete
Vágólapra másolva!
Rendben találták négy nagyerőmű működését szokásos helyszíni ellenőrzése során az idén szeptemberben és októberben, amelyben kiemelt figyelmet fordítottak az olajtüzelésre alkalmas nagyerőművekre - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan felügyelik az erőművek tevékenységét.

A négy nagyerőmű telephelyén megállapították, hogy azok a jogszabályi és szabályzati előírások szerint működnek.

Az energiahivatal munkatársai megvizsgálták a tüzelőanyagok rendelkezésre állását is. Megállapították, hogy az erőművek rendelkeznek a jogszabályban előírt biztonsági és normatív tüzelőanyag-készlettel.
Az 50 megawatt (MW) és annál nagyobb teljesítményű erőműveknek normatív energiahordozó-készletet, valamint ezt meghaladóan biztonsági készletet kell tartaniuk a napi átlagos tüzelőhő felhasználás alapján - ismertette a MEKH.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az erőműveknél legalább tizenhat napi átlagos villamosenergia- és kapcsolt hőtermeléshez szükséges energiahordozónak kell rendelkezésre állnia arra az esetre, ha az elsődleges tüzelőanyag-ellátás átmenetileg megszűnne. Nyolc napra elegendő készletet kell tárolni azon a telephelyen, ahol a tüzelőberendezés üzemel. A biztonsági energiahordozó-készletek meghatározott feltételekkel a telephelyen kívül is tárolhatók a közlemény szerint.