Kiszámolták, mekkora átlagos kárt okoz az építőipari kontármunka

cement, illusztráció, tégla, anyag, építőipar, építőanyag, építkezés, ytong, beton
Pomorie, Bulgaria - September 27, 2019: New Construction Site. Workers Build A Home.
Vágólapra másolva!
Kismértékben javult, de még mindig közepes szinten van az építőiparral szembeni általános bizalom a megbízók körében - mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője az idei Építőipari Bizalmi Index kutatásuk eredményeit bemutató online sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az idei Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) értéke 3,62 csillagot mutat az adható ötből, tavaly augusztusban ez a mutató 3,53 csillag volt - ismertette.

A Mapei Kft. 2022 augusztusában 7800 fő online válaszából állította össze a szakemberek munkájának lakossági értékeléséből képzett súlyozott átlagot, az Építőipari Bizalmi Indexet. A kutatás nemre, településtípusra és régióra tekintve reprezentatív.

Markovich Béla kiemelte,

a szakmák közül a legpozitívabb a villanyszerelők, a gépészek, a víz- és gázszerelők munkájának értékelése, a legkevésbé a generálkivitelezőkkel voltak elégedettek a válaszadók.

A cégvezető elmondta, az ÉBI értéke a legmagasabb, 3,8 csillaggal Békés megyében, a legalacsonyabb pedig Budapesten 3,42 csillagos minősítéssel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 chomplearn/Shutterstock. No use without permission./Chomplearn

A megkérdezettek 21 százaléka jelezte, hogy a kontármunka miatt kárt szenvedett, ez 8 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál. A legmagasabb Budapesten 26 százalékkal és Közép-Magyarországon 25 százalékkal, a legalacsonyabb 17 százalékkal az Észak-Alföldön a kontármunkák aránya - mutatta be Markovich Béla.

A felmérés szerint Magyarországon a kontármunkából adódó átlagos kár összege 738 ezer forint szemben a tavalyi 753.320 forinttal.

Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, ahol 1,12 millió forint - mondta az ügyvezető.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Nenov Brothers Images/Shutterstock. No use without permission./Nenov Brothers Images

Kérdésre válaszolva Markovich Béla elmondta, hogy az építőipar lassulása elsősorban az állami és a lakossági területen látszik, ugyanakkor az üzleti beruházások nem csökkennek.

A Milánóban 1937-ben alapított Mapei a világ egyik legnagyobb építőipari ragasztó, fugázó és szigetelőanyag gyártója, a csoport 35 országban 91 leányvállalattal, 84 gyártóegységgel rendelkezik világszerte. Magyarországon a Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője.