Közel félmillió dollárért kelt el Kurt Cobain összetört gitárja

Kurt Cobain
Kurt Cobain of Nirvana during the taping of MTV Unplugged at Sony Studios in New York City, 11/18/93. Photo by Frank Micelotta. *** Special Rates Apply *** Call for Rates ***
Vágólapra másolva!
Bár már nem használható, de komoly eszmei értéke van Kurt Cobain legendás Fender Mustang gitárjának, melyet a Nirvana énekese egy 1989-es turnén tört össze. A hangszer most közel félmillió dollárért kelt el egy aukción.
Vágólapra másolva!

Egy ismeretlen vevő 486.400 dollárt (kb. 195 millió forint) fizetett Kurt Cobain 1973-as Fender Mustang gitárjáért,

melyet a Nirvana énekese a színpadon tört össze a banda 1989-es turnéján

– írja a The Richest.

Az aukciót a Julien's Auction bonyolította, és a szervezők eredetileg úgy számoltak, hogy 400 ezer dollárért kelhet el a hangszer, pontosabban, ami megmaradt belőle.

A gitár története a korszak hangulatáról is tanúskodik. Cobain mindössze kétszer játszott rajta, a Nirvana első amerikai turnéján, 1989-ben. Először a Chicagói Club Dreamerzben lépett fel vele, július 8-án, majd másodszor a pennsylvaniai Wilkinsburgben található Sonic Temple-ben. Ekkor viszont az utolsó dal előadása közben Cobain a színpadon összetörte a gitárt.

A fellépés után a zenekar a Hullabaloo nevű grunge banda egyik tagja, Sluggo Cawley otthonában tartózkodott. Cobain itt vett észre Sluggo falán egy szintén összetört, Gibson SG gitárt, amelyről úgy gondolta, meg tudja javítani. Így tehát elcserélte az általa összetört Fendert a Gibsonra, de előtte aláírta a gitárt, illetve két virágot is rajzolt rá. Szabad fordításban az aláírt szöveg így hangzik:

A mostani aukción egyébként több értékes zenetörténeti relikviát is értékesítettek. Ezek között volt például egy 1972-es, 18 karátos arany Ebel karóra, amely egykor Elvis Presley tulajdonában volt, illetve Bob Dylan zongorája is. Előbbiért 256 ezer, utóbbiért 217 ezer dollárt fizetett a vevő.