Vigyázat: bajba kerülhet, ha erről a telefonszámról hívják

adathalászat, online, bűnözés, biztonság, hekker, telefon, bűnügy, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás, jelszó
Dangerous Hooded Hacker Breaks into Government Data Servers and Infects Their System with a Virus. His Hideout Place has Dark Atmosphere, Multiple Displays, Cables Everywhere.
Vágólapra másolva!
Mutatjuk, milyen újabb módszerrel próbálkoznak csalók, hogy megszerezzék az érzékeny adatainkat.
Vágólapra másolva!

Manapság is terjed, hogy a bankok nevével visszaélve próbálják meg csalók az adatainkat, ezen keresztül pedig a pénzünket megszerezni. A Player.hu egyik olvasója az elmúlt napokban pont egy ilyen jogosulatlan adatszerzési és csalási kísérletbe futott bele. Eszerint

a +36-1-236-6666-os számról felhívta a saját bankjának (OTP) egy állítólagos ügyintézője, azt kérdezve, hogy rendszeresen szokott-e utalni 150 ezer forintot egy adott nevű személy irányába.

Az ügyfél elmondása szerint hívója magát a bank munkatársának kiadva azt mondta, hogy ők úgy látják a rendszerben, hogy „egy ilyen gyanús tranzakció vár jóváhagyásra", és az adatok egyeztetése szükséges az utalás leállításához.

A hívottnak gyanús volt a helyzet, mert bankja applikációjából mindenről szokott értesítést kapni, így a pénzmozgások mellett többek között a tranzakciók jóváhagyási kérelméről is. Jelezte a telefonálónak, hogy neki a hívás gyanús, majd letette, a számot pedig egyből blokkolta. Ugyanakkor elmondása szerint a csalók az apró részletekre is figyeltek, így a háttérből call centeres/irodás/bankos háttérzajok szűrődtek be a beszélgetésbe, a magát banki ügyintézőnek kiadó pedig határozott volt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

A biztonság kedvéért az ügyfél ellenőrizte a banki alkalmazásban, hogy tényleg vár-e valamilyen tranzakció jóváhagyásra, de természetesen semmi ilyesmiről szó sem volt.

A világhálón is rákeresett az ominózus telefonszámra, és azt találta, hogy több telefonszámkereső-honlapon is egészen magas (83 százalékos) veszélyességi besorolást kapott, a kommentszekcióban pedig ehhez hasonló esetleírásokkal is lehetett találkozni.

Bár a telefonos megkeresés manapság régimódinak tűnhet, ugyanakkor - mivel nincs elég idő átgondolni a részleteket - nehezebb jól reagálni, vagyis a csalók könnyebben elérhetik a céljukat és megszerezhetik az érzékeny – személyes, bankkártya-, illetve internetbanki belépési – adatokat. Nem ritkán pedig akár még a távoli elérést lehetővé tevő alkalmazást letöltésére (pl. Teamviewer) is rávehetnek valakit azzal az indokkal, hogy ez egy biztonsági program. Érdemes tehát a fokozott elővigyázatosság, ha ilyen típusú telefonhívást kap valaki.