Meglepő hír érkezett a világ szén-dioxid-kibocsátásáról

Jänschwalde lignite-fired power plant weather Power Energy turnaround Coal phase-out Lignite Coal-fired power plant Lusatia Steam Chimneys Greenhouse gases Lignite-fired power pl Crisis fossil fuels conventional Power generation Horizontal ECONOMY ENVIRON
22 June 2022, Brandenburg, Jänschwalde: Steam rises from the cooling towers of the Jänschwalde lignite-fired power plant operated by Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG). With a view to the energy supply in winter, the Jänschwalde power plant is also increasingly coming into focus. The energy company Leag is already preparing for this - also by hiring more employees, as it explained. Technical requirements for the units for possible use are currently still being examined. The company had previously assumed that Block F would be shut down at the end of September this year and Block E at the end of September next year. Photo: Patrick Pleul/dpa/ZB (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Meglepően jó hírt közölt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a világ idei szén-dioxid-kibocsátásáról. Adataik szerint ugyanis a megújuló energiaforrásoknak, valamint az elektromos járművek rekordarányú elterjedésének köszönhetően a világ energiaellátásának szén-dioxid--intenzitása jelentősen javul idén. A javulást a 2021-es helyzethez méri a szevezet, amikor kibocsátással kapcsolatos mutatók jelentősen romolottak a koronvírus-járvány enyhülését követő, rövid idő alatt megtörtént intenzív gazdasági fellendülést követően.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi energiahelyzet kapcsán vilgászerte jelentkező aggodalmak nem pusztán az energia rendelkezésre állásáról szólnak. Hanem arról is, hogy a szennyezőbb tüzelőanyagok újra nagyobb arányú használata megnövelheti a globális szén-dioxid-kibocsátást. Úgy tűnik azonban, hogy idén várhatóan alig 1 százalékkal nő a kibocsátás, ami a tavalyi értéknek csak töredéke.

Az IEA értékelése szerint az igen mérsékelt növekedés annak köszönhető, hogy

erőteljesen bővültek a megújuló energiaforrásokra épített termelőkapacitások, és rohamtempóban nő az elektromos járművek száma is, amelyek egyre nagyobb arányt képviselnek a közlekedésben.

A globális adatok alapján készített IEA-elemzés szerint az idei szén-dioxid-kibocsátás közel 300 millió tonnával nő, 33,8 milliárd tonnára - ez jóval kisebb növekmény, mint a 2021-ben mért 2 milliárd tonnás emelkedés. Ez utóbbi a világjárvány kiváltotta gazdasági visszaesésből való gyors talpraállásnak volt köszönhető.

A szervezet elemzése szerint az idei kibocsátás növekedése sokkal nagyobb, közel 1 milliárd tonnát érhetne el, ha nem került volna sor a megújuló energiákra épülő technológiák, illetve az elektromos járművek gyorsan megvalósult terjedésére.

Fontos adalék mindehhez, hogy bár az orosz-ukrán háború nyomán kialakult helyzetben a földgáz brutális drágulása megnövelte a globális szénkeresletet, a megújulok térnyerése könnyedén felülmúlta a szénhez köthető kibocsátás viszonylag kismértékű növekedését.

Egy lignittüzelésű erőmű Brandenburgban, Németországban, idén júniusban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Az adatok szerint a napenergiás rendszerek és a szélenergia 2022-ben több mint 700 terrawattórával növeli glibális megújuló villamosenergia-termelést, ami az eddigi legnagyobb éves növekedés. E növekedés nélkül a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 600 millió tonnával lenne magasabb ebben az évben. A nap- és szélenergia gyors terjedése a megújuló energiatermelés növekedésének kétharmadát adja. Érdekesség tovább, hogy bár a vízenergiára épített termelést idén több régióban visszafogta az aszály, a globális vízenergia-termelés évről évre nő.

Az IEA szerint az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátása idén annak ellenére csökkeni fog, hogy növekszik a szénkibocsátás. A jelentés készítői szerint az európai szénfelhasználás növekedése várhatóan csak átmeneti lesz.