Gyerekekkel pucoltatták a véres padlót és a csontvágó fűrészeket amerikai vágóhidakon

hús, hentes, vágóhíd
Vágólapra másolva!
Az amerikai Munkaügyi Minisztérium szerint egy nagy takarítócég legalább 31 gyereket dolgoztatott éjszakai műszakban három vágóhídon és húsfeldolgozó üzemben. Az egyik gyerek még csak 13 éves volt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium közlése szerint a Packers Sanitation Services (PSSI) nevű takarítócég

Nebraska és Minnesota államban legalább 31 gyereket dolgoztatott három vágóhídon. A legfiatalabb csak 13 éves volt

– írja az NBC News.

A PSSI országszerte több mint 700 helyen foglalkoztat több mint 17 ezer embert, és számos vágóhíddal, illetve húscsomagoló üzemmel áll szerződésben.

A múlt héten benyújtott bírósági dokumentumok szerint a nyomozás arra jutott, hogy a gyerekeket este 11 órától hajnali 5-ig vagy akár reggel 7-ig is dolgoztatták.

Az érintett kiskorúak között tizenkét 17 éves, tizennégy 16 éves, három 15 éves, egy 14 és egy 13 éves gyerek volt.

A dokumentumok szerint a gyerekkel a véres padlók mellett olyan gépeket pucoltattak, mint a hús- és csontvágó fűrészek vagy a darálógépek.

Kiskorúakat dolgoztattak több amerikai vágóhídon és húsfeldolgozóban Forrás: Getty Images/iStockphoto/tawatchaiprakobkit/Guitar_Tawatchai

A vizsgálat augusztus 24-én indult, amikor a hatóságok tudomására jutott, hogy a cég esetleg gyerekeket alkalmazhat. Egy nebraskai és két minnesotai telephelyen hajtottak végre házkutatást az ügyben.

A gyerekekkel lefolytatott meghallgatásokból és az iskolai feljegyzésekből kiderült, hogy a 14 éves érintett 2021 decembere és 2022 áprilisa között heti 5-6 napon át dolgozott egész éjszaka, ami miatt többször elaludt az osztályban.

Az is előfordult, hogy ki kellett hagynia az iskolát, mert vegyi égési sérülést szenvedett

– áll a panaszban.

Az alábbi felvételen felnőtt munkavállalók takarítanak egy nagy amerikai húsipari vállalat vágóhídján:

Az első bizonyítékok ráadásul arra utalnak, hogy a cég országszerte további 400 telephelyen alkalmazhatott gyerekeket, hasonló körülmények között. Ezeket azonban még nem erősítették meg.

A PSSI közölte, döbbenten fogadták a nyomozás eredményét, és együttműködnek a hatóságokkal. A

vállalat szóvivője jelezte, zéró toleranciát alkalmaznak a 18 éven aluliak foglalkoztatásával szemben.

Hozzátette, többszintű ellenőrzést hajtanak végre a dolgozóikkal kapcsolatban, és a munkavállalóknak képzésben is részt kell venniük. Noha elképzelhető, hogy csalók illegálisan jártak el a dolgozók adataival, de a cég bízik a szigorú megfelelési irányelveiben – mondta a szóvivő.