A cseh bérek estek a legnagyobbat a régióban

Kézzel készített üveg karácsonyfadíszek  Christmas tradition lifestyle Horizontal
A worker puts finishing touches on Christmas tree decorations made of blown glass beads on December 14, 2021 in small family factory in Ponikla village, North Bohemia in the Czech Republic. - The handmade production of Christmas tree decorations from blown glass beads earned a place on the UNESCO list of intangible cultural heritage last year. The practice has survived until today only in Ponikla, whose local tradition has roots in a 19th-century love affair. (Photo by Michal Cizek / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Jan FLEMR
Vágólapra másolva!
A magas infláció miatt az idén 8,3 százalékkal esnek vissza a reálbérek Csehországban – derül ki a prágai székhelyű Cyrrus beruházási társaság összefoglalójából, miszerint a négy visegrádi ország közül várhatóan a cseheknél lesz a legnagyobb reálbércsökkenés. Az elemzés megállapítása szerint nagyobb lesz az „esése" a fizetéseknek, mint az európai uniós átlag.
Vágólapra másolva!

A CTK cseh hírügynökség által ismertetett elemzés szerint a jövőre is mindössze 0,1 százalékos reálbér-mérséklődés várható Csehországban. A reálbérek kedvezőtlen alakulása már tavaly óta kísért bennünket, és a következő hónapokban nem várható jelentős változás. A magas árszint rossz irányban befolyásolja a háztartások vagyoni helyzetét, a meglódult infláció mindenkit elszegényít, de elsősorban az alacsony bevételű háztartásokat sújtja – mutatott rá Anna Píchová, a Cyrrus elemzője.

A tanulmány szerint az idei reálbércsökkenés Csehországban jóval magasabb lesz, mint a többi visegrádi államok, illetve mint az európai uniós 2,3 százalék.

Lengyelországban 2,3, Szlovákiában 1,1, Magyarországon pedig 0,3 százalékos reálbér-mérséklődés várható – olvasható a dokumentumban. Jövőre az Európai Unió szintjén 0,6 százalékos reálbér-emelkedés várható, és ugyanez lehet Lengyelországban. Szlovákiában 0,7, Magyarországon pedig 2,3 százalék lesz a növekedés. Egyedül Csehországban prognosztizál a Cyrrus 0,1 százalékos visszaesést 2023-ra – írja a CTK.

Kézzel készít karácsonyi díszeket egy cseh iparosmester Forrás: AFP/Michal Cizek

Másfelől – emlékeztet Anna Píchvová – az utóbbi tíz évben a reálfizetések növekedése gyorsabb volt az európai uniós és a visegrádi átlagnál. A 2011–2021 évek közötti időszakban a bruttó béremelkedés 41,4 százalékos volt Csehországban, míg az uniós átlag 20,8 volt. A Cyrrus elemzése szerint a reálbérek visszaesés Csehországban átmeneti, rövid távú lesz, majd újra növekedés várható.