Áramszünet, tűzeset: sorra állnak le az olajfinomítók a világ legnagyobb tartalékával bíró országban

venezuela, olaj, finomító, 2020. 10. 29., Paraguana Oil Refining Complex
Handout picture released on October 29, 2020 by Venezuelas's vice-presidency showing a general view at the Amuay oil refinery, part of the Paraguana Oil Refining Complex, in Punto Fijo, Falcon state, Venezuela. - Venezuelan Foreign Minister Tareck El Aissami said during a press conference that regarding the magnitude of the explosion they presumed "the use of a remote missile". Venezuela's President Nicolas Maduro had claimed on the eve the refinery had come under armed "terrorist" attack and blamed opposition leader Juan Guaido. (Photo by Handout / Venezuelan Vicepresidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / VICEPRESIDENCIA VENEZUELA - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Miközben a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuela hosszú ideje súlyos válságtól szenved, az ország vezető olajfinomító komplexuma ismét leállásra kényszerült. A héten egy tűzeset és az abból adódó áramszünet bénította meg az üzemanyag-termelést.
Vágólapra másolva!

A Venezuela legnagyobb olajfinomító központjának számító Paraguaná komplexum csütörtökön leállította működését, miután tűz ütött ki és áramkimaradás volt a napi 955 ezer hordós kapacitású telephelyen – írja az Oilprice.com.

A hírek szerint kisebb tűz ütött ki az Amuay olajfinomító egyik vákuumtornyában, amely a Cardon finomítóval együtt alkotja a hatalmas komplexumot.

Az ezt követő áramszünet aztán kiterjedt a telephely egészére, és minden egység leállt

– közölte az állami PDVSA olajóriás, az egység üzemeltetője.

A venezuelai olajfeldolgozás csökkentett üteme ezzel tovább súlyosbítja az ország üzemanyag-ellátását, amely egyébként is erősen bizonytalan.

Miközben Venezuela a világ legnagyobb kőolajkészletének ad otthont, az elmúlt évtizedben az ország olajipara több különböző tényező miatt is súlyos válsággal küzdött. Az okok között található a rossz gazdálkodás, a korrupció, a karbantartási beruházások elmaradása, valamint az Egyesült Államok által kivetett szankciók is.

Utóbbiak elriasztották a külföldi beruházókat, ami jelentősen visszavetette a venezuelai fejlesztések lehetőségeit.

A hónap elején viszont már olyan hírek láttak napvilágot, hogy Washington fontolgatja a szankciók enyhítését, annak érdekében, hogy a venezuelai olaj eljuthasson az amerikai és európai piacokra.

A csütörtöki áramszünet ráadásul nem az első incidens volt idén a telephelyen.

Júliusban a napi 645 ezer hordó olaj feldolgozására alkalmas Amuay finomító ugyancsak áramszünet miatt állt le. Akkor lényegében az Amuay volt az egyetlen finomító, amely üzemanyagot termelt a komplexumban, mivel a Cardon működése egy hiba kijavítása miatt szünetelt.