20 ezer dollárnyi utalványt szerzett azzal, hogy viccet csinált a fegyverszabályokból

Supreme Court Rules Gun Purchasers Must Report If Buying Guns For Other People GettyImageRank2 Handgun USA Illinois Customer Tinley Park Freddie Bear Sports Horizontal JUSTICE STORE CRIME LAW
TINLEY PARK, IL - JUNE 16: A customer shops for a handgun at Freddie Bear Sports on June 16, 2014 in Tinley Park, Illinois. In a 5-4 decision the Supreme Court ruled that it is a crime for one person to buy a gun for another while lying to the dealer about who the gun is for. The law had been challenged by retired police officer Bruce Abramski who was charged with making a "straw purchase" after buying a gun for his uncle, a lawful gun owner, in order to get a police discount at the dealer. When asked on the paperwork if the gun was for him he checked yes. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
New York főügyésze megváltoztatta az állami fegyver-visszavásárlási program szabályait, miután egy résztvevő kihasználta a rendszerben rejlő kiskaput, és 21 ezer dollárt kapott 3D nyomtatóval készített fegyveralkatrészekért.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai férfi álnéven mutatkozott be a New York állambeli Uticában tartott fegyver-visszavásárlási programon, és azt állította, hogy Nyugat-Virginiából érkezett az augusztus 27-i rendezvényre.

Az eseményen aztán 21 ezer dollárnyi (kb. 9,2 millió forint) ajándékkártyáért adott vissza 60 darab, 3D nyomtatóval készített eszközt, amely képes a lőfegyvereket teljesen automata fegyverekké alakítani

– írja a Yahoo Finance.

A Letitia James főállamügyész és a városi rendőrség által szervezett visszavásárlási program szabályai szerint a férfi alkatrészenként 350 dollárt (kb. 155 ezer forint) kapott, beleértve a 100 dolláros felárat is, mivel az alkatrészek a sorozatszám nélküli, úgynevezett „szellemfegyverek" kategóriájába tartoztak.

Az eladó, aki nem közölte a valódi nevét, az Associated Press hírügynökségnek e-emailben elmondta,

a pénzkereseti lehetőség is csábító volt számára.

A cselekedetének fő oka azonban az volt, hogy rámutasson, a visszavásárlást szervezők „borzasztóan tájékozatlanok" a fegyverekkel és az azokkal elkövetett bűnözéssel kapcsolatban, valamint a fegyverek szabályozásával összefüggő törvényeket is hiányosan ismerik – tette hozzá.

Egy amerikai férfi kihasználta a fegyver-visszavásárlási szabályokban található kiskaput Forrás: 2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A háttérben részben az áll, hogy az amerikai állami és szövetségi tisztviselők igyekeznek erőteljesen visszaszorítani a „szellemfegyverek" és alkatrészek terjedését. Ennek érdekében áprilisban elfogadták a lőfegyverek definícióját rögzítő szövetségi törvények módosítását is.

Így már a 3D nyomtatóval készített „befejezetlen" alkatrészek is a törvény hatálya alá tartoznak

– vagyis részét képezhetik a fegyver-visszavásárlási programoknak is.

Az ilyen programok során akár illegális fegyvereket is vissza lehet szolgáltatni, a hatóságok pedig nem tesznek fel kérdéseket, és amnesztiát kap, aki visszaadja az illegális fegyvert. A New York-i főügyészi hivatal például 2013 óta szervez visszavásárlási programokat.

James hivatala úgy reagált az augusztusi esetre, hogy

szeptember 17-étől módosítottak a szabályokon.

Innentől a visszavásárlási program személyzete nagyobb mérlegelési jogkörrel rendelkezik majd a leadott fegyverek és alkatrészek értékének meghatározásában. Továbbá az új szabvány szerint a program által elfogadott 3D-nyomtatott fegyvereknek többször elsüthetőnek kell lenniük.