Sokat csökkent a Covid-járványon profitálók vagyona

távoktatás zoom fáradtság
Ezért fáradunk el az online órák alatt!
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy nemrég még 15-30 milliárd dollárt (mintegy 6 ezer- 12 ezer milliárd forint) értek a koronavírus-járványon profitáló vállalatokat vezető csúcsmenedzserek részvényei, de mára velük is szembejött a realitás.
Vágólapra másolva!

A pandémia idején bebizonyosodott, hogy a korábban hittnél sokkal gyorsabban lehet irdatlan mennyiségű vagyont felhalmozni, de elveszíteni is. Például a Moderna vezérigazgatójának, Stephane Bancelnek az általa vezetett cégben lévő részvénycsomagja és opciói 15 milliárd dollárt (6250 milliárd forint) értek tavaly nyáron, ekkor került az mRNS-oltásokon kaszáló társaság részvényárfolyama a csúcsra. Jelenleg viszont csak 3,7 milliárd dollárt (1540 milliárd forint) érnek a Bancel kezében lévő Moderna-részvények.

Covid-vakcina illusztráció Forrás: 123rf.com

Egy másik példa a „maradj otthon" piaci rést betöltő vállalatok papírjaira: a Zoom-részvények. Eric Yuannak, az általa vezetett Zoom Video Communications videókonferencia platformja a pandémia csúcsán 29 milliárd dolláros (12 ezer milliárd forint) vagyont hozott. Mára viszont a befektetése mintegy 84 százalékkal ér kevesebbet.

Összességében a pandémiával kéz a kézben felépülő vagyonok egy jelentős része kártyavárként omlott össze, olyan lejtmenetet produkálva, amelyre legutóbb 2008-ban volt példa, a nagy pénzügyi krízis idején.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashatók!