Rémületes adatokat közöltek egy meg sem épült kőolajvezetékről

olaj, vezeték
A brit termelés kb. 40 százalékát a most leállított vezeték szállítja (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy új elemzés szerint hatalmas környezeti kockázatot jelenthet majd a Kelet-Afrikában tervezett új kőolaj-vezeték. Az EACOP nevű projekt körül egyre hevesebbek a viták, és egyelőre kérdéses, mi lesz a sorsa.
Vágólapra másolva!

Uganda és Tanzánia adna otthont az EACOP nevű tervezett kőolaj-vezetéknek. A kelet-afrikai létesítmény egy ugandai nemzeti parkban kitermelt olajat szállítana több mint 1400 kilométeren keresztül egy tanzániai kikötőbe, majd onnan exportálnák az értékes nyersanyagot.

A több milliárd dollár értékű projekt fő támogatói a francia TotalEnergies és a kínai China National Offshore Oil Corporation (CNOOC)

– írja The Guardian.

A projektet felügyelő EACOP konzorcium által készített környezeti vizsgálatokat a fogadó kormányok már jóváhagyták, ám ezek a kutatások csupán a vezeték építését és a közvetlen üzemeltetését vették figyelembe.

Most a Climate Accountability Institute (CAI) nevű szervezet újabb elemzést végzett, és kimutatták, hogy az építés és a működtetés a projekt teljes károsanyag-kibocsátásának csupán 1,8 százalékát teszi majd ki.

Sokkal szennyezőbb lehet a kelet-afrikai olajvezeték, mint korábban gondolták Forrás: shutterstock

Ha ugyanis figyelembe vesszük a szállítmányozást, a finomítást, valamint az összesen 848 millió hordó olaj végfelhasználók általi elégetését is, akkor a projekt a 25 éves tervezett élettartama alatt a korábban vizsgáltnál sokkal nagyobb szén-dioxid-kibocsátásáért lesz felelős.

Működésének csúcsán az EACOP-hoz köthető teljes kibocsátás több mint kétszerese lenne Uganda és Tanzánia teljes 2020-as szén-dioxid-kibocsátásának.

Az EACOP körül egyre hevesebbek a tiltakozások és a nemzetközi viták, azonban az afrikai kormányok ragaszkodnak ahhoz, hogy a nyugati gazdaságokhoz hasonlóan nekik is joguk van kihasználni a fosszilis tüzelőanyagokban rejlő lehetőségeket.

Közben számos pénzintézet, köztük a TotalEnergies korábbi támogatói is, közölték, hogy nem finanszírozzák az EACOP-ot. Ezek közé tartozik 24 bank és 18 biztosítótársaság is.