A németek szerint is károsak a szankciók

német,berlin,spree,ch
A Friedrichstrasse megálló kedden reggel 8 körül
Vágólapra másolva!
A németek 57 százaléka szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók többet ártanak saját országuknak, mint Putyinénak – derül ki a Forsa német közvélemény-kutató cég legújabb felméréséből, amelyet az RTL felkérésére készítettek. További 18 százalékuk gondolja, hogy a szankciók egyformán ártanak Berlinnek és Moszkvának, és csupán a lakosság 21 százaléka érzi úgy, hogy Oroszország szenvedi el a szankciós intézkedések következményeit.
Vágólapra másolva!

Emellett azonban a német polgárok 63 százaléka tartaná fenn változatlan formában az oroszokkal szembeni szankciós intézkedéseket, és harminc százalék az, aki enyhítené vagy eltörölné azokat. A szankciókkal szemben a legnagyobb számban az egykori NDK területén élők, valamint az AfD szélsőjobboldali párt szavazói foglaltak állást.

Ukrajna háborús esélyeit sem látják túl rózsásnak a megkérdezettek, 62 százalékuk szerint keleti szomszédunk nincs abban a helyzetben, hogy Oroszországot kiszorítsa a megszállt területekről.

A németek kevesebb mint harmada hiszi azt, hogy az ukrán hadsereg megnyerheti ezt a háborút. Ezzel együtt 45 százalékuknak nőtt abbeli félelme, hogy az ukrajnai háború Európa más országaira is átterjedhet, valamint, hogy atomfegyvereket is alkalmazhatnak a harcokban.

A Friedrichstrasse megálló Berlinben Forrás: Travelo.hu

Október elején a németek mindössze 42 százaléka (a júniusi 55 százalékhoz képest) gondolta úgy, hogy Ukrajna EU-tagsága lenne a helyes lépés Moszkvával szemben. Ezzel szemben 49 százalék (13 százalékponttal több, mint júniusban) nem tartaná helyesnek Kijev felvételét az Unióba. Pártpreferenciákat tekintve Ukrajna uniós csatlakozásának támogatói az SPD és a Zöldek támogatói, azonban az FDP az uniópártok (CDU/CSU) és az AfD szimpatizánsai elleneznék azt.