Nagyot nőtt a rezsiszámla több európai fővárosban

Németország, áram, rezsi,
View of 380 kV transmission towers (electricity pylones) that are not yet carrying power lines (R and L), standing next to T-shaped pylones carrying 110 kV lines (C), near Golzow, Brandenburg, on December 3, 2021. - Germany is expanding its power grid to aid the transition to renewable energies, but local residents in some areas are holding up the process over concerns about wildlife. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Florian CAZERES
Vágólapra másolva!
Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szeptemberben több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált. Közben a magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Míg szeptemberben több európai fővárosban is nagyot emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához – mutatott rá közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szeptemberben több európai fővárosban is tetemes energiaár-növekedést regisztrált. A vg.hu összeállítása szerint a villamos energia lakossági fogyasztók által fizetendő ára Stockholmban 47 százalékkal, Tallinnban 41 százalékkal, Berlinben és Prágában 23 százalékkal emelkedett, míg a földgázért Tallinnban 88 százalékkal, Bécsben 36 százalékkal, Amszterdamban pedig 23 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest.

Illusztráció Forrás: AFP/John Macdougall

A magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek. A szeptemberi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (évi 2523 kilowattóra) esetén a második legolcsóbb árat (9,22 eurócent kilowattóránként) fizetik a villamos energiáért. Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,63 eurócent kilowattóránkénti áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz szeptemberben is nálunk volt a legolcsóbb. Átalagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,53 eurócent kilowattóránként). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurócentes áron jutottak földgázhoz, ez európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.