Látványos videó egy árvízben 22 éve elveszett határhíd újjáépítéséről - videó

Ipoly, híd, építkezés, felújítás
Az új magyar-szlovák határhíd
Vágólapra másolva!
A korábbi 47 Ipoly-hídból Trianon után mindössze négy maradt fenn, ugyanakkor a Colas munkájával újjáépülő ipolydamásdi híd kivételesen nem a háború miatt veszett el.
Vágólapra másolva!

A végéhez közeledik az Ipolydamásd és Helemba között épülő, 71 méter hosszú új Ipoly-híd építkezése - emeli ki a Magyar Építők cikke. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nyitra Megyei Önkormányzat közös beruházásában épülő hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt. kivitelezi, a projektről ezúttal az alábbi videóban számolunk be:

A műtárgyhoz magyar oldalon 540 méter hosszú, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül, előbbit a Colas Út Zrt., utóbbit a Colas Slovakia építi meg.

A projekt egy nagyobb fejlesztési sorozat része, ebben 2023-ig összesen hat átkelési pont létesül Magyarország és Szlovákia között. A három Ipoly-híd mellett egy kerékpáros híd is épül a Duna fölött, és egy komp-, valamint egy útösszeköttetés is megvalósul.

A beruházások egy részét az indokolja, hogy

az Ipoly Trianon után határfolyóvá vált, és a korábbi 47 hídból az 1950-es évekre mindössze négy maradt fenn.

A most szóban forgó híd azonban kivétel, hiszen a magyarországi Ipolydamásd és a szintén magyaroklakta, de Szlovákiához tartozó Helemba közötti eredeti hidat 2000-ben az ár vitte el.