Az ebédszünetben tisztálkodnak a ruhagyártó óriás alkalmazottai

Shein
This picture taken on Mars 6, 2019 in Paris shows the logo of the online e-commerce website "Shein". - Wish, Joom, Shein, AliExpress: These new marketplaces, highly appreciated by young people for promising broken prices on popular brands, are shaking up the online commerce sector to the point of competing with Amazon. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A Shein nevű kínai fast fashion cég munkavállalói 18 órát dolgoznak naponta elképesztően kevés fizetésért, és kénytelenek az ebédszünetben hajat mosni, mert olyan kevés szabadidejük van - írja az msn.com.
Vágólapra másolva!

Egy eddig titokban tartott vizsgálat során kiderült, hogy milyen súlyos áldozatokkal jár a fast fashion üzleti modell fenntartása.

A Shein számára ruhákat szállító kínai gyárak munkásai gyakran napi 18 órát dolgoznak, hétvégén is, és havonta mindössze egy szabadnapot kapnak.

A bizonyítékot egy álnevet használó nő szolgáltatta, aki két ilyen gyárban is munkát kapott, majd titokban videóra vette amit tapasztalt. A felvételeket eljuttatta a Channel 4 hírügynökségnek, amely az "Untold: Inside the Shein Machine" címmel a nyilvánosság elé tárja azt az All4 tévécsatornán.

Illusztráció Forrás: AFP/Philippe Lopez

Az egyik gyárban a munkások havi 4.000 jüan (238.000 forint) alapbért kapnak, azzal a feltétellel, hogy ezért a fizetésért naponta (!) 500 darab ruhát kell elkészíteniük.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy érthetetlen okból visszatartják a munkavállalók első havi fizetését.

Egy másik gyárban viszont a munkások nem kapnak alapbért, hanem 0,27 jüant (16 forint) minden egyes elkészített ruhadarab után.

A jelentés szerint a dolgozókat a napi bérük kétharmadát kitevő bírsággal sújtják, ha akár csak egyetlen hibát is elkövetnek. S mivel annyira kevés a gyári munkások szabadideje, a tisztálkodásra és így a hajmosásra is ebédszünetben kerítenek sort.

A Shein az Insider megkeresésére elmondta, hogy "rendkívül aggódik" a vizsgálatban feltárt állítások miatt, mivel ezek - mint mondják - "sértik a Shein minden beszállítója által elfogadott magatartási kódexet", amely a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet egyezményein, valamint a helyi törvényeken és szabályozásokon alapul, beleértve a munkaügyi gyakorlatot és a munkakörülményeket, és "előre be nem jelentett ellenőrzéseket tartanak a beszállítói létesítményekben".

Nem ez az első botrány a Shein körül.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, hogy a Zara divatmárka terveinek és dizájnjának, valamint a Levi Strauss & Co. és a Dr. Martens termékeinek lemásolásával is megvádolták.

A Shein idén áprilisban 100 milliárd dolláros becsült értékelést ért el, többet, mint a H&M és a Zara együttvéve, annak ellenére, hogy számos kritika éri a ruháik minőségét is.