Kiderült, hogy hány hamburger fogyasztható hetente környezeti károk okozása nélkül

kövér elhízott túlsúlyos nő hamburger
Vágólapra másolva!
Tudósok végre számszerűsítették annak pontos mennyiségét, hogy mennyi hamburgert fogyaszthatunk el hetente anélkül, hogy ezzel érdemben ártanánk a Földnek.
Vágólapra másolva!

A World Resource Institute (WRI) nemrég publikált, az éghajlatváltozás helyzetéről szóló 2022-es új jelentése szerint nyugodtan ehetünk hamburgert, ha éppen ezt kívánja a szervezetünk, ugyanis ezzel nem bántjuk bolygónkat,

ha étvágyunkat csupán heti két adag elfogyasztására korlátozzuk.

Kiszámolták, hogy a nagy húsfogyasztású régiókban a napi húsfogyasztást 2030-ra fejenként 79 kilókalóriára, 2050-re pedig 60 kilokalóriára kellene csökkenteni, ha a globális hőmérséklet-emelkedést másfél fokra szeretnénk korlátozni (a párizsi megállapodás értelmében). Ez egy népszerű étellel illusztrálva pontosan annyi, mint heti két darab marhahúsos hamburger.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A hamburgert kedvelőknek viszont talán nehéz ezt szigorú korlátozást betartani. Ráadásul a szakértők szerint a Föld megmentéséhez ez fontos, de nem elengedő korlátozás. Ugyanis

a heti két hamburgerben található hús mellett azon a héten más állati eredetű ételt már nem fogyaszthatnánk.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A jelentés továbbá prioritásként nevesíti a tömegközlekedés gyorsabb bővítését, az éves erdőirtás mértékének csökkentését, valamint a karbonsemlegesség elérését is. Egy további jelentős aggodalomra okot adó iparág a mezőgazdaság, ugyanis annak szennyező kibocsátása kezdettől fogva folyamatosan nő.

Az új, kétszáz oldalas jelentés azt is kimutatta, hogy az élhetőbb Föld érdekében az egészségesebb, fenntarthatóbb étrendre való átállásnak a jelenleginél ötször gyorsabban kellene megvalósulnia. Röviden tehát: több zöldséget és jóval kevesebb állati eredetű ételt fogyasszunk, ha szeretnénk megóvni bolygónkat.

Forrás: futurism

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!