Elfogyott a munkaerő Horvátországban, drágulást hozhat jövőre az euró

euro, érme, pénzérme, pénz, kéteurós, illusztráció,
Illustration picture shows coin of 2 euros during the presentation of a commemorative coin of 2 euro to celebrate the 200th anniversary of UGent university, Thursday 28 September 2017, at the Royal Mint in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Miközben a horvátok készülnek az euró átvételére, soha nem látott munkaerőhiány okoz problémát minden gazdasági ágazatban. Szomszédunkban attól tartanak, hogy az euró bevezetése további drágulást hoz.
Vágólapra másolva!

A munkaerőhiány leginkább a mezőgazdaságban jelent hatalmas gondot jelenleg Horvátországban. Konkrétan: nincs, aki leszedi a termést. Egyes ültetvényeken el is maradhat idén a szüret. A termelők a problémát magasabb bérekkel és külföldi munkaerővel orvosolnák, de a helyzet így is kilátástalan, ráadásul idén a termés is nagyon gyenge.

Az euró bevezetésével jöhet a drágulás délnyugati szomszédunknál. Forrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

Az adriai országban manapság lehetetlen képzett szakmunkásokat találni, de az építőiparban és a turisztikai szektorban sincs ki dolgozzon. A helyzet komolyságát jól példázza, hogy a Horvát Munkaügyi Hivatal adatai szerint a 3,8 millió lakost számláló államban jelenleg közel 180 ezer betöltetlen állás van.

A Moj Posao szakportál szerint a kialakult helyzet elsősorban annak köszönhető, hogy az uniós csatlakozásuk után a horvátok előtt is megnyílt az uniós munkaerőpiac, melynek következtében 350 ezer ember hagyta el az országot.

A szakportál ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az óriási munkaerőhiány mellett dél-nyugati szomszédunknál több mint 107 ezer regisztrált munkanélküli van számontartva, ez pedig leginkább az alacsony béreknek tudható be. Ez viszont úgy tűnik nem zavarja azt a 90 ezer, a Balkán többi részéről és Kelet-Ázsiából érkező vendégmunkást, akik az alacsony megélhetési költségek miatt egyre szívesebben dolgoznak Horvátországban.

Horvátországban jövőre vezetik be az eurót. Sokan drágulástól tartanak a „kuna" kiiktatása után.

Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a közös uniós pénz meghonosítása, pusztán az árak kerekítése miatt is drágító tényező lesz, átmenetileg minden bizonnyal.