Roncstelepre küldenék a világ legjobbjai közé sorolt harci repülőket

f-22, raptor, vadászrepülőgép
This April 1999 US Air Force file photo released 18 May, 1999 shows the F-22 Raptor in a test flight over Edwards Air Force Base in California. The F-22 Raptor is the Air Force's choice to succeed the F-15 Eagle. Features include low radar observability and supersonic cruise which retain superior maneuverability, muti-spectral countermeasures and wide field-of-regard offensive and defensive sensors. Armament will consist of six AIM-120C missiles, two AIM-9 missiles and a 20mm cannon. AFP PHOTO/USAF (Photo by USAF / AFP)
Vágólapra másolva!
A Pentagon több tucat F-22-es harci repülőgépet nyugdíjazna, és küldene szeméttelepre, miközben a gépek iránt hatalmas kereslet van más országok részéről. Egy törvény alapján azonban nem lehet a felújított F-22-eseket exportálni.
Vágólapra másolva!

A Pentagon inkább roncstelepre küldi a használt F-22-es vadászrepülőgépeket, mintsem eladná őket más országok számára. A Védelmi Minisztérium szerint a gépek felújításának mellőzésével mintegy 1 milliárd dollárt takarítanak meg, amelyet így más területekre tudnak fordítani.

Ha kivonják a vadászgépeket forgalomból, akkor a két tucat F-22-es a Tucsonban található Davis-Monthan légibázis raktárába kerül. Bár egyes alkatrészeiket a légierő fel tudja használni, a gépeket így lényegében leselejtezik.

Ugyanakkor hatalmas nemzetközi kereslet lenne az USA szövetségesei részéről az F-22-esek iránt. Japán és Izrael például már hosszú ideje jelzi, hogy szívesen vásárolna a gépekből – írja az Asia Times.

Az F-22-es harci gép ugyanis rendkívül jó minőségű és nagyon drága repülőgép.

Érthető, hogy sok ország érdeklődik iránta, hiszen kiemelkedő manőverezési képességgel bír még a szuperszonikus sebességtartományban is, lopakodó tulajdonságokkal bír, fegyverzete pedig félelmetes és csak nagyon nehezen legyőzhető ellenféllé teszi harci helyzetben.

Amikor 2005-ben az első ilyen gép szolgálatba állt, újonnan 120 millió dollárba került egyetlen vadászgép. Mai árfolyamon egy új példány nagyjából 182 millió dollárt érne.

Az amerikai légierő felújítás helyett inkább roncstelepre küldi az F-22-es vadászrepülőket Forrás: U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Lancaster

Ha pedig a kutatást és a fejlesztést is beleszámoljuk az összköltségbe, akkor 2005-ös árfolyamon egy gép teljes értéke eléri a 334 millió dollárt, ami mai árfolyamon 507 millió dollár lenne.

Összességében tehát két tucat F-22-es repülőgép értéke akár 12,2 milliárd dollár is lehetne, feltéve, hogy jó állapotban vannak.

Elsőre tehát különösnek tűnik, hogy az USA miért nem újítja fel, és adja el a gépeket. Különösen, hogy a légierő maga is elismeri, hogy a nyugdíjazás előtt álló repülők felújítási költsége alig érné el az 1 milliárd dollárt – ami az eddigi beruházások töredéke. Az USA ráadásul monopolhelyzetben is lenne a piacon, mivel csak neki vannak F-22-es vadászgépei.

Az egyik lehetséges akadályt egy 1999-es törvény jelenti, amely kimondja, hogy az Egyesült Államok nem fejlesztheti ki az F-22-es exportváltozatát.

A törvényt pedig gyakran úgy értelmezik, hogy ez a már meglévő F-22-esek exportját is tiltja, vagyis a gyakorlat az, hogy az USA nem adja el a szövetségeseinek a gépeket.

A következő években nagy kérdés lesz, hogy a vásárlók képesek lesznek-e meggyőzni Washingtont, hogy mégis eladja (felújítás után) a gépeket a roncstelepre küldés helyett.