Többeket megtéveszthettek a kávégépes ajánlattal a közösségi médiában

appliance coffee maker kitchen appliances household appliances BEARD facial hair business owner small business owner owner casual clothing casual coffee shop CAFE COFFEE hot drink day fresh GLASSES eyeglasses eyewear indoors male older 40 to 44 years 40 t
Mature male cafe owner preparing coffee
Vágólapra másolva!
Minden valószínűség szerint csalási kísérlet terjed a közösségi média egyes felületein, melyben ismeretlenek a Philips márkanévvel visszaélve, valószínűtlenül alacsony áron kínálnak ilyen gyártmányú kávéfőzőgépet az óvatlanoknak. A csalási kísérlet azért veszélyes, mert ehhez az ismeretlenek hitelesnek látszó, nyelvtanilag alapvetően helyesen megszerkesztett szövegű hirdetéseket használnak. Az ezek alatti hozzászólásokból látni: többen talám már bedőltek a jól hangzó ajánlatnak.
Vágólapra másolva!

Valószínűtlenül olcsón, 699 Ft-os, illetve más helyeken 700 Ft-os áron kínálnak megvételre komoly tudású kávéfőzőgépeket ismeretlenek a Philips nevében egy rövid ideig tartó promócióban. Az egyes közösségi oldalakon megjelenő (ál)hirdetések könnyen megtéveszthetik az óvatlanokat, mivel azok a márka arculati elemeit tükrözik, a hirdetések szövegezése alapvetően elfogadható nyelvtanisággal készült, a bejegyzésekben pedig még képet is elhelyeznek a hihetetlen áron kínált termékről, igazolni próbálva azt, hogy valódi árukészlet van a reklámáras hirdetés mögött.

Mutatunk egy ilyen képet, hangsúlyozva, hogy ez minden valószínűség szerint tudatosan megtévesztő szándékkal készült és megjelentetett fotó, nem pedig valódi hirdetés:

A csábító árat mutató tábla mögött felhalmozott dobozok kapcsán könnyen észrevehető, hogy azok nem egyforma termékek dobozai. Ha pedig a posztban elhelyezett hivatkozásra kattintunk, egy olyan oldalra jutunk, ahol formailag csak három kérdésre kell válaszolnunk, hogy részt vehessünk a rendkívüli promócióban - azaz néhány száz forintért hozzájussunk egy kávéfőzőgéphez.

Az oldalon azonban több dolog gyanús lehet. Az egyik a webcím, melynek ránézésre sincs köze a Philipshez. A másik - például -, hogy a csalók a promóciós ajánlat alatt vélhetően nem létező Facebook-profilok nevében helyeztek el olyan hozzászólásokat, melyekkel a spontán kialakuló, kötetlen digitális csevely látszatát keltik.

Ha ezen az oldalon személyes adatokat adunk meg, vagy pénz fizetünk be bankkártyával - esetleg banki utalással -, akkor annak igen jó eséllyel bottal üthetjük a nyomát. Az összeget nem kapjuk vissza, kávékészítő berendezést pedig szinte biztosan nem kapunk.

Óvatosságra kell hogy intsen minket az is, hogy a nyereményjátékot hirdető közösségi oldal, ahonnan a furcsa promóciós oldalra juthatunk, bár megjelenésében professzionális, de alig néhány bejegyzést tartalmaz időben visszamenőleg, miközben létrehozói hivatalos profilként próbálják nevében is beállítani.

Ám ha valakinek ez sem lenne elég annak alátámasztására, hogy valószínűsíthetően csalók "kínálnak" fillérekért termékeket a vélhetően álpromócióban, álljon itt a Philips Magyarország figyelmeztetése, melyet változtatás nélkül közlünk:

"Felhívjuk a kedves ügyfeleink és a tisztelt fogyasztó figyelmét, hogy a Facebookon és más webes felületen terjedő, vagy email üzenetben kapott, 600-700 forintos Philips terméket ajánló hirdetések, nyereményjátékok NEM a Philips, azaz nem a Philips Magyarország Kft és nem a Philips Domestic Appliances Hungary Kft által kiírt és szervezett nyereményjátékok.
Nem tudunk felelősséget vállalni azok tartalmáért, valódiságáért és a részvételből fakadó következményekért.
Megkérjük Önöket, hogy minden esetben megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal kezeljék az ilyen típusú ajánlatokat, nyereményjátékban való részvételre felhívásokat, és előzetesen tájékozódjanak az ilyen típusú nyereményjátékok tartalmáról, valódiságáról és a részvétellel járó kockázatokról. Kártya adataikat fizetés céljából minden esetben csak megfelelő körültekintés és tájékozódás után adják meg, miután meggyőződtek arról, hogy a kívánt terméket vásárolták meg.
Amennyiben már elutalták a kért összeget, úgy ellenőrizzék, hogy milyen termékért, szolgáltatásért fizettek!"

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.