Létrejött a Digitális Magyarország Ügynökség

Guller Zoltán interjú, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, 2019.08.28.
Vágólapra másolva!
Létrejött a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ), szeptembertől 11 állami informatikai társaság és egy költségvetési szerv került négy minisztériumtól mintegy ötezer dolgozóval az újonnan megalakult szervezethez - jelentette be Guller Zoltán vezérigazgató a budapesti háttérbeszélgetésen, amelyen az Origo is részt vett.
Vágólapra másolva!

Új időszámítás kezdődött a kormányzati informatika területén, világos célokkal, ügyfélközpontú hozzáállással. Tizenkét állami informatikai társaságot szervezett egy holdingba a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán.

A Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) látja el az e-közigazgatással, az informatikával, az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítésével, a kormányzati célú elektronikus hírközlési tevékenységgel, valamint a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításával kapcsolatos állami feladatokat.

Az ügynökség feladata ügyfélbarát szolgáltatásokat kialakítani, megteremteni a digitális állampolgárságot, vizsgálni egy magyar bázisú felhőszolgáltatás létrehozását, megvalósítani az adatalapú kormányzati döntéselőkészítést és döntéshozatalt, továbbá működtetni az összehangolt infrastruktúrát.

Cél az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a hatékony és gyors ügyintézés biztosítása.

Ennek előkészítéseként egyelőre zajlik a szervezetek átvilágítása. A feladat súlyát tükrözi, hogy 5000 munkavállaló, 1300 applikáció került a DMÜ felügyelete alá. A Digitális Magyarország Ügynökség szinte valamennyi hazai digitalizációs folyamatot egy platformra terel majd a hatékony fejlesztés és működés érdekében.

A háttérbeszélgetésen Guller Zoltán vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a kiemelt célok között szerepel az ügyfélelégedettség növelése. Közölte azt is, hogy négy kiemelt projektet indítanak el,

az egyik a digitális állampolgárság megteremtése 2023-ban.

Példaként említette, hogy az azonosításhoz nem lesz szükség személyi igazolványra, amit lehet, mobiltelefonon keresztül el lehet majd intézni.

Guller Zoltán a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) vezérigazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

- fogalmazott Guller Zoltán.

Várhatóan ez év végéig elkészül egy turisztikai ügynökségéhez hasonló stratégia, ami egy olyan, legfeljebb száz oldalas, jól érthető, a weben elérhető dokumentum, amely tartalmazza az ügynökség által követni kívánt irányokat, célokat, feladatokat.