Áron alul próbál megszabadulni gépeitől a bitcoinbányászok egy része

bitcoin, bitcoin gyűjtést, bányászat, mining
Vágólapra másolva!
2021 végéig a bitcoinbányászok könnyedén jutottak profithoz, hiszen a bivalyerős számítógépeiket olcsó áram hajtotta, a bonyolult matematikai műveleteken át „kibányászott" virtuális érméiket pedig magas áron tudták a világpiacon értékesíteni. Az idei év azonban kevésbé kedvez a fiatal iparágnak.
Vágólapra másolva!

A Blockchain.com adatai szerint a bitcoinbányászatból származó globális bevétel napi 17,2 millió dollárra (7,2 milliárd forint) esett vissza a kripto árának „bukdácsolása", valamint a globális energiaválság miatt. Ez körülbelül 72 százalékos csökkenés tavaly novemberhez képest, amikor a bányászok összesen még 62 millió dollárt (26 milliárd forint) halmoztak fel naponta.

Egy "nagyüzemi" bitcoinbánya berendezései (Izland) Forrás: Wikimedia Commons - Marco Krohn

- mondta el Joe Burnett, a Blockware Solutions vezető elemzője.

A fenti körülmények együttese jelentős terhet rak azokra a befektetőkre, akik a kriptobányászathoz drága berendezéseket vásároltak - tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A bitcoin jelenleg 19.000 dollár (7,9 millió forint) körül mozog, és augusztus óta nem sikerült 25.000 dollár (10,5 millió forint) fölé ugrania. A 2021 novemberi történelmi csúcs, a 69.000 dollár (28,9 millió forint) pedig így végképp megközelíthetetlennek tűnik.

Leértékelt bányagép eladó

A Marathon Digital (MARA.O), a Riot Blockchain (RIOT.O) és a Valkyrie Bitcoin Miners ETF (WGMI.O) részvényei például idén több mint 60 százalékot estek, míg egy kriptobányász adatközpont-üzemeltető, a Compute North a múlt héten csődöt jelentett.

A bányászok egy része már leértékelt áron próbál megszabadulni a drága berendezéseitől, míg mások inkább a megújuló energiákra próbálnak áttérni.

A képen egy szoftver látható, amellyel a bitcoint "bányásszák". A számítógépek bonyolult matematikai feladványokat oldanak meg, és akinek a gépe a leggyorsabban oldja meg, az kapja a jutalmat, a bitcoint. Forrás: Origo

Chris Kline, a Bitcoin IRA kriptobefektetési platform társalapítója szerint

a bányászoknak egyre inkább az energiahatékonyságra kell összpontosítaniuk, mind a költségek csökkentése, mind pedig az éghajlatváltozással kapcsolatos szabályozás következményeinek elkerülése érdekében.

Hozzátette, hogy bár a bányászok helyzete kétségtelenül kedvezőtlenebb, mint eddig, azonban az iparág eltűnésére mégsem lát esélyt.