Így emelik a kamatokat a világ jegybankjai

új 1000-es svájci frank
A detail image of the new 1000 Swiss francs note on view during a press conference on March 5, 2019 in Zurich. - The banknote is currently the most valuable banknote in the world. (Photo by Michele LIMINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Világszerte számos jegybank emelte csütörtökön az irányadó kamatot az infláció visszaszorítása érdekében az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerda esti kamatemelését követve.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt róla, hogy a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot szerdán az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve. Az amerikai példát pedig világszerte többen is követték:

A svájci jegybank, a Swiss National Bank (SNB) az eddigi legnagyobb mértékben emelte az irányadó kamatot, mínusz 0,25 százalékról 75 bázisponttal plusz 0,50 százalékra növelte. A döntés péntektől hatályos.

A jegybank bejelentette, hogy

Augusztusban 3,5 százalékos volt az infláció Svájcban.

A svájci 1000 frankos bankjegy egy részlete Forrás: AFP/Michele Limina

A norvég központi bank (Norges Bank) a piaci várakozásokkal összhangban 50 bázisponttal emelte meg irányadó kamatlábát. Jelezte egyúttal, hogy újabb emelést készül végrehajtani következő, novemberi monetáris politikai ülésén. A Norges Bank monetáris politikai bizottsága 1,75 százalékról 2,25 százalékra emelte a látra szóló betéti kamatlábat.

A Fülöp-szigeteki központi bank csütörtökön fél százalékponttal emelte meg irányadó kamatlábát. Bejelentette egyúttal, kész további szigorító lépéseket tenni, tekintettel a megemelt idei és jövő évi inflációs előrejelzésére. A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) 4,25 százalékra emelte az egynapos fordított repóügylet kamatlábát az elemzői várakozásokkal összhangban. A mostani volt a BSP ötödik kamatemelése az idén, összesen 225 bázispontos mértékben.

Indonézia központi bankja csütörtökön a vártnál nagyobb mértékben emelte meg a kamatlábakat az infláció kordában tartása érdekében. A Bank Indonesia (BI) 50 bázisponttal 4,25 százalékra emelte a 7 napos fordított repó kamatlábat. A Reuters hírügynökség által megkérdezett piaci szakértők többsége 25 bázispontos emelést várt.