Mutatjuk, kik dobtak kesztyűt dobtak a hitelkártya-vállalatoknak

bankkártya, hitelkártya, elektronikus fizetés, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Credit Card, Visa, Master Card
Vágólapra másolva!
A digitális és mobil fizetési szolgáltatásokat üzemeltető vállalatok egyre nagyobb piaci fenyegetést jelentenek a hagyományos hitelkártya cégek számára. Noha a Visa dominanciája továbbra is toronymagas, a Mastercard és az American Express már egyre nehezebb helyzetben van a versenytársakkal szemben.
Vágólapra másolva!

A Visa továbbra is magasan piacvezető szereplő a globális fizetési feldolgozási szolgáltatások területén. A cég évente több mint 10 ezer milliárd dollárnyi fizetést dolgoz fel. A feltörekvő digitális és mobil szolgáltatások azonban egyre jobban fenyegetik a hagyományos hitelkártya-óriások szerepét.

A Visa melletti másik két klasszikus nagyvállalat, a Mastercard és az American Express például már lemaradásban van a digitális versenytársakkal szemben.

A globális volumen tekintetében ugyanis a Mastercard már csak a negyedik helyen áll, és megelőzi az Apple Pay, illetve az Alipay is.

Az egyes fizetési szolgáltatók éves, globális volumene (milliárd amerikai dollár) Forrás: Statista

Miként a Statista összesítéséből látható, az ötödik helyre a Google Pay futott be, és az American Express csupán a hatodik. A toplistán található még a PayPal, az Amazon Pay, valamint a Samsung Pay is, bár utóbbiak volumene egyelőre még jelentősen elmarad a digitális nagyok mögött.

Az iparági elemzések azonban úgy számolnak, hogy a következő években tovább erősödhetnek a digitális fizetési szolgáltatók.

Vagyis a jelenleg még kisebb piaci szereppel bíró cégek is növelhetik a befolyásukat.