Egyre közelednek a jegybanki alapkamathoz a lekötött betétek kamatai

növekedés grafikon
duplájára nő a felsőoktatás állami támogatása
Vágólapra másolva!
Évekig nem volt értelme lekötött bankbetétbe tenni a pénzt az alacsony kamatszintek miatt - írja az Origónak készített összeállításában a BiztosDöntés.hu független pénzügyi szolgáltatásértékelő portál. A jegybanki alapkamat közelmúltbeli növekedésével azonban nagyot fordult a kocka és a lekötött betétek vonzóbbak lettek a korábban legnépszerűbb állampapírnál. Méghozzá annyira, hogy az állam még ebben a hónapban megújítja az állampapír kínálatot.
Vágólapra másolva!

Miközben a hétköznapokban sokat aggódunk a növekvő infláció miatt, a befektetők számára egyre gyümölcsözőbbnek látszik ez az időszak az inflációkövető, illetve a jegybanki alapkamatot követő befektetési konstrukciók miatt. A kockázatmentes befektetési konstrukciók, vagyis a lekötött bankbetétek és az állampapírok között jelenleg egyértelmű verseny zajlik, melyben most éppen a lekötött betétek állnak nyerésre. A hamarosan újra megjelenő Bónusz Magyar Állampapír azonban visszavághat a bankoknak, tovább fokozva a versenyt.

A 2021. június 22-i évi 0,60 százalékos mélyponti szintről 2022. augusztus 31-re évi 11,75 százalékos szintre ugrott a jegybanki alapkamat. A korábban magyar állampapírba menekülő befektetők lekötött betétek iránti étvágyát ezért

az elmúlt időszakban meghozták azok a banki konstrukciók, melyek a jegybanki alapkamat változására reagáltak.

Míg az állampapírok esetében az inflációkövetés az előző évi fogyasztói árindex alapján valósul meg, azaz a kamatszint csak a következő évben követi le az előző évi piaci változásokat, a jegybanki alapkamatot folyamatosan a piaci viszonyokhoz igazítja a Magyar Nemzeti Bank. Az idén 2004 óta nem látott magasságokba szökő alapkamat további emelkedése hamarosan visszahozhatja a két számjegyű betéti kamatokat, melyek az előző évtized elején tűntek el a betéti kínálatból.

Aki ma rövid- vagy középtávú lekötött betéten töri a fejét, az leginkább két bank versenyével találkozhat a hazai piacon a BiztosDöntés.hu felmérése szerint, melyhez hamarosan további bankok is csatlakozhatnak majd.

Képünk illusztráció Fotó / 123RF

Közelít a két számjegyűhöz a lekötött betéti kamat

A legjobb ajánlatok között válogatva érdemes a MagNet Bank internetbankon keresztül leköthető Mentor Plusz és Szféra Plusz betétjével kezdeni a böngészést. Ez a konstrukció a jegybanki alapkamatnál 4,75 százalékkal kisebb mértékű, jelenleg évi 7 százalékos kamatot fizet azoknak, akik a 3 éves futamidőre lekötik a pénzüket 10.000 forintos és 500 millió forintos összeg között. Ehhez még 0,15 százalékos kamatprémiumot is fizet a hitelintézet a betét lejáratakor. Mivel a kamatozás a jegybanki alapkamattól függ, ezért mértéke változó, de a változásokat 3 havonként csak egyszer érvényesíti a bank a teljes futamidő alatt.

Ugyancsak évi 7 százalékos kamatot kínál a Gránit Bank a GRÁNIT KamatMax betét féléves lekötésére,

ahol a kamat feltétele a banknál vezetett bankszámla és bankkártya, mellyel havonta legalább 20.000 forintot költ a befektető. Ez a befektetési lehetőség 50 000 forinttól él.

Évi 7,25 százalékos kamatot kapnak a befektetők a MagNet Bank Apránként Megtakarítási Programjában, már 50.000 forinttól. A 3 és 60 hónap közötti megtakarítási lehetőség további 0,2 százalékos, lejáratkori kamatos kamattal számított összegére biztosított további kamatprémium feltétele, hogy a megtakarítás havi rendszerességgel történjen, azaz legalább 3 hónapig minden hónapban megtakarítson a befektető.

Jelenleg évi 7,75 százalékos kamatot kínál Aktív Plusz Betétjére a MagNet Bank, már 100.000 forinttól. A jegybanki alapkamatnál 4 százalékkal kisebb kamat 3 hónaponként egyszer követi le az alapkamat változásait a 3 éves futamidő alatt. A kamatnak feltételei vannak. Egyrészt új pénzből kell lekötni a betétet, másrészt aktivált MagNet MobilBank szolgáltatás és bankkártya szükséges hozzá, utóbbival havonta 30.000 forintot költenie is kell a befektetőnek. Ezek a feltételek azonban nem kötelezőek. Ha nem teljesülnek, akkor a kamat a jegybanki alapkamatnál 4,75 százalékkal kisebb mértékű, azaz jelenleg évi 7 százalék.

Végül a legjobb ajánlatnak most a Gránit Bank GRÁNIT KamatMax Plusz 12 hónapos betétje számít a lekötött betétek piacán, mely már 50. 000 forinttól elérhető.

- áll a portál értékeléseében. Itt a jegybanki alapkamathoz kötött, annál 2,75 százalékkal alacsonyabb kamattal találkozhatunk, vagyis jelenleg évi 9 százalék a lekötött betét kamata. A magas kamatnak mindössze annyi a feltétele, hogy rendelkezni kell bankszámlával és aktivált bankkártyával a Gránit Banknál. Utóbbiak esetében sem kell plusz költséggel számolni, hiszen a Gránit Banknál pénzügyi feltétellel és feltétel nélkül egyaránt elérhető az ingyenes számlavezetés és választható hozzá az első évben díjmentes bankkártya is.

A GRÁNIT Bank kiemelkedő ajánlatáról az Origo külön cikkben is felhívta a figyelmet:

Kivárhatnak a befektetők

A magas jegybanki alapkamathoz kötött kamatszintek – különösen a Gránit Bank 12 hónapos GRÁNIT KamatMax Plusz betétje esetében – egyre inkább a lekötött betétek felé fordíthatják a befektetők figyelmét.

Azoknak azonban, akik még nem döntöttek a lekötött betét és az állampapír között, érdemes kivárniuk a szeptember végét. A hónap végén megújul ugyanis a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír. A 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy nem kamatozó befektetés, hozama a vételár és a lejáratkori névérték közötti árfolyamkülönbségből adódik. Jelenlegi várható hozama a befektetésre vetítve 11,46 százalékos. Erre épül majd a Bónusz Magyar Állampapír kamatszintje, amelyre ráadásul kamatadót sem kell fizetni.

A lekötött betétek piacán sem fognak azonban tétlenül várni a bankok, így várhatóan új ajánlatokkal reagálnak majd a megújított állampapír megjelenésére.

Ezenkívül addig még változhat a jegybanki alapkamat is, mely ugyancsak befolyásolhatja a befektetők döntéseit. Végül várható, hogy a kamatversenybe több bank is beszáll majd, amely tovább növeli a kínálatot.