Elárulták, hogy mi lett az afgán központi bank befagyasztott vagyonával

afgán pénz, bank, Afganisztán, gazdaság, pénzügy
Afghan currency exchange dealers carry out their tasks after money exchange market reopens for business in Kabul on September 5, 2021. (Photo by Aamir QURESHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok pénzalapot hozott létre az afgán központi bank befagyasztott vagyonából 3,5 milliárd dollárnak a kezelésére és az afgán gazdaság stabilizálásának támogatására - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az alapot egy többtagú igazgatótanács irányítja, amely az amerikai és a svájci kormány egy-egy képviselőjéből, valamint két független afgán pénzügyi szakértőből áll, akiknek a személyében a washingtoni kormány és az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok megegyeztek. Az alap részére a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjánál (Bank for International Settlements) nyitottak számlát.

A rajta elhelyezett összegből egyebek között fedezhetik az áramimportot, befizethetik az ország nemzetközi pénzügyi intézményekkel szembeni tartozását, illetve új valuta nyomtatását finanszírozhatják.

Azonban elemzők kiemelték, hogy az alap létrehozásával nem oldódik meg az Afganisztánt sújtó gazdasági és a humanitárius válság, amely rosszabbra fordulhat a tél közeledtével. Az ENSZ szerint az ország negyvenmilliós lakosságának csaknem felét súlyos éhínség fenyegeti.

Egy afgán valutakereskedő bankjegykötegek előtt ül Forrás: AFP/Aamir Qureshi

Amerikai illetékesek hangsúlyozták: a pénz addig nem kerülhet az afganisztáni központi bankhoz, amíg fennáll a politikai befolyásolás veszélye. A jegybankot jelenleg tálib tisztségviselők vezetik, akik közül kettőt az Egyesült Államok és az ENSZ is szankciókkal sújt. Washington azt várja, hogy szakértők kerüljenek a helyükre, és léptessenek életbe pénzmosás elleni óvintézkedéseket.

Wally Ademeyo amerikai pénzügyminiszter-helyettes az afgán központi bank legfelsőbb tanácsának küldött levelében rámutatott: amíg a kabuli vezetés nem teljesíti ezeket a feltételeket, addig a jegybanknak küldött pénz veszélyben lenne, és semmi sem garantálná, hogy valóban az afgán nép támogatására fordítják.

Az alap létrehozását hónapokig tartó tárgyalás előzte meg Svájccal és a tálibokkal. A tálibok tavalyi hatalomátvételük óta harcolnak az afgán központi bank hétmilliárd dolláros vagyonának visszaszerzéséért. Washington ebből 3,5 milliárd dollárt különített el "az afgán nép javára" februárban, amelyet végül az új alapba helyeztek át. A vagyon másik fele per tárgyát képezi, és az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek áldozatainak hozzátartozóit kompenzálhatják belőle.

Szakértők szerint az afgán központi bank európai és egyesült arab emírségekbeli pénzintézetekben elhelyezett, összesen kétmilliárd dolláros vagyona is az alapban köthet ki.