Kiderült, mekkora vagyona volt II. Erzsébet királynőnek

70 éve a trónon II. Erzsébet: Nincs jogosítványa, rühelli a szakállat és a cipőjét is más töri be királynő
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet nettó vagyona 600 millió dollár volt halálakor. Cikkünkben bemutatjuk, hogy honnan ered a királynő hatalmas vagyona.
Vágólapra másolva!

A Celebrity Net Worth szerint a királynő nettó vagyona 600 millió dollár volt halálakor. Ennek az értéknek a nagy részét a privát művészeti gyűjteményei, ékszerei, illetve magáningatlanjai (Sandringham-ház és Balmoral-kastély) alkotják. A Balmoral-kastélyt 140 millió dollárra, míg a Sandringham-házat 65 millió dollárra becsülik.

A képen a Balmoral-kastély látható, amelynek értéke 140 millió dollár Forrás: Hemis via AFP/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory

A királynő emellett a koronabirtok jövedelméből származó éves nyereség 25 százalékát is magáénak tudhatta, amely a monarchiához tartozó 28 milliárd dollár értékű rezidenciák portfóliója.

A további 75 százalék a brit kincstárhoz került. A Forbes 2020-as adatai szerint a koronabirtok több mint 475 millió dolláros nyereséget termelt, ami a királyi családnak mintegy 120 millió dollárt jelentett éves szinten.

A királynő vagyonát tovább növelték a néhai családtagjaitól származó örökségek, amibe beletartozik az édesanyja halálakor kapott 94 millió dollár, illetve férje, Fülöp herceg hagyatékából származó 30 millió dollár. Az előbb említett örökség nagy része művészeti alkotásokból, lovakból, ékszerekből és Fabergé-tojásokból állt.

II. Erzsébet nettó vagyonának nagy részét művészeti gyűjteményei, ékszerei, illetve magáningatlanjai alkották Forrás: Getty Images/Wpa Pool

A GOBankingRates beszámolója szerint II. Erzsébetnek az úgynevezett „Privy Purse"-ből is jövedelme származott, vagyis a királyi magáningatlanok és -földek éves bevételéből. A lancasteri hercegség uralkodóról uralkodóra öröklődő hatalmas ingatlan- és földportfóliója több mint 45.700 hektárnyi angliai farmterületet foglal magában. Ez a királynő egyik fő bevételi forrása volt.