Több ezer közelgő járatát törölte a világ egyik legnagyobb légitársasága

Heathrow repülőtér, utasok
Nyaralók és utazók tolják bőröndjüket, ahol a világjárvány miatti létszámhiány továbbra is problémákat okoz
Vágólapra másolva!
A The Sun számolt be róla, hogy a British Airways az a következő hat hónapra meghirdetett több ezer járatát törölte, amely rengeteg utazó őszi, valamint év végi terveit írhatja felül.
Vágólapra másolva!

A London Heathrow reptéren kialakult káosz miatt a légitársaság már az elmúlt hetekben is kénytelen volt több járatát törölni. Ugyanakkor a British Airways most azt is megerősítette, hogy 2023 márciusáig további járatcsökkentést fog végrehajtani.

Csak a Heathrowról induló járatai közül a társaság október 29-ig napi 12-öt töröl.

A kapacitáscsökkentés leginkább az Európába irányulú rövid távú járatokat érinti, például az olyan népszerű úti célokat mint Amszterdam vagy Lisszabon. A foglalások alapján a 2023 márciusáig bejelentett járatritkítás akár kétmillió utast is érinthet.

– nyilatkozta a British Airways szóvivője.

British Airways gépek Forrás: cedarjet201/Pixabay

Azonban nem a British Airways az egyetlen légitársaság, amely kénytelen volt törölni járatait. Az amerikai légitársaságok közül az elmúlt hónapokban például az American Airlines és a Delta is jelentősen ritkították az útjaikat. A német Lufthansa légitársaságnak pedig több ezer járatát kellett törölnie a nyáron a létszámhiány és a sztrájkok miatt. Sőt, a hazai vonatkozású Wizz Air is érintett a járatcsökkentésekben. A vállalat "gazdasági nyomásra" hivatkozva a Cardiff repülőtérről szinte minden járatot törölt az elkövetkező hat hónapban.

A légiközlekedés a Covid-19 világjárvány kezdete óta hullámvölgyben van

Mivel 2020-ban világszerte egy időre gyakorlatilag leállt a mobilitás, így az érintett vállalatoknál munkahelyek százezrei szűntek meg. Bár a szabadidős és üzleti járatok utasainak száma azóta már elérte a járvány előtti szintet, a légiszállításban most épp a munkerőhiány okoz hatalmas károkat.

Kupacokba gyűjtött elveszett poggyászokat idén júliusban a londoni Heathrow reptér 3-as terminálján Forrás: AFP/Paul Ellis

A járatcsökkentéssel kapcsolatos döntésre a légitársaságok a nyári káoszt követően kényszerültek. Az utazások iránti hatalmas kereslet, és az ezzel párhuzamos létszámhiány, valamint sztrájkok miatt idén nyáron az utazók világszerte minden eddiginél többet panaszkodtak a hosszú sorok, az elveszett poggyászok, illetve a reptéri káosz miatt.