Kiderült, mely országokban isszák a legtöbb sört

Snow, kínai sör
--FILE--A customer buys a bottle of Snow beer of China Resources Snow Breweries Ltd. (CR Snow), a joint venture between SABMiller and China Resources Enterprises, in a supermarket in Yichang city, central China's Hubei province, 24 April 2014. SABMiller PLC reported a rise in third-quarter revenue but said its lager volumes fell on weakness in China and falling demand for midprice beer in the U.S. The world’s second-biggest brewer by sales after Anheuser-Busch InBev SA said net producer revenue—which accounts for excise and other taxes—rose 4% in the three months ended Dec. 31, the same growth rate as a year earlier. SABMiller said leftover stock in China after a rainy summer meant the company sold less in the country during the quarter and dragged down overall volumes. Lager volumes across the company fell 1% in the quarter. In China, SABMiller owns 49% of Snow, the world’s biggest beer brand by volume. The company said volumes in China fell 9% during the quarter, with “double-digit” declines in the northeast and central provinces.
Vágólapra másolva!
Az emberiség már évezredek óta fogyasztja a sört, és az ital ma is hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon. Egy összeállítás készítői azt is megvizsgálták, mely országokban fogyasztja a lakosság a legtöbb sört.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb nemzetközi adatok szerint a Föld összlakossága 2020-ban nagyjából 177 millió köbméter (1 köbméter 1000 liter) sört fogyasztott.

A Visual Capitalist összeállítása szerint magasan Kína vezeti az országok közötti rangsort a sörfogyasztás tekintetében.

Kínában ugyanis az összesített fogyasztás 36 millió köbméter volt 2020-ban.

Összevetésképpen, ekkora mennyiséggel több mint 14 ezer olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. Kína ezzel a globális sörfogyasztás egyötödét (20,3 százalék) adta. Kína egyébként a világ legnagyobb sörgyártó gazdasága is.

A második helyen az Egyesült Államok állt 24,1 millió köbméter (13,6 százalékos arány) fogyasztással, míg a harmadik helyre Brazília került 13,8 millió köbméterrel (7,8 százalékos arány).

A top 10-es listán található még Oroszország (8,4 millió köbméter), Mexikó (8,2 millió köbméter), Németország (7,7 millió köbméter), Japán (4,4 millió köbméter), az Egyesült Királyság (4 millió köbméter), Vietnám (3,8 millió köbméter), valamint Spanyolország (3,8 millió köbméter).

Érdekesség, hogy egy ország lakosságszáma még nem feltétlenül jelenti azt, hogy kimagaslóan nagy lenne a sörfogyasztása. India például a világ második legnagyobb népességgel rendelkező országa, a sörfogyasztás tekintetében viszont csupán a 23. helyen áll, mindössze 1 százalékos globális részesedéssel.

A fentiektől azonban egészen eltérő képet mutat a globális ranglista, ha annak alapja nem az országos összesített, hanem az egy főre eső sörfogyasztás.

Ebben az esetben az európai országok állnak az élen, és a versenyt toronymagasan Csehország nyeri – derül ki a Kirin Holdings számaiból. A cseheknél ugyanis az egy főre eső sörfogyasztás 2020-ban 181,9 liter volt, míg a második helyen álló Ausztriában mindössze 96,8 liter. Csehország ezzel az egymást követő 28. évben vezette a globális rangsort.