Elárverezik a Microsoft alapítójának 1 milliárd dollárt érő műgyűjteményét

GettyImageRank2 USA Space California Hollywood - California Movie Film Premiere Premiere Film Industry Red Carpet Event Paul Allen Arts Culture and Entertainment Attending Paramount Pictures Celebrities TCL Chinese Theatre IMAX Microsoft Corporation Paul
Paul Allen (2014-es felvétel)
Vágólapra másolva!
Elárverezik Paul Allen, a Microsoft négy éve meghalt alapítójának példátlan értékű, több mint egymilliárd dollárra becsült műgyűjteményét.
Vágólapra másolva!

Több mint 150 mű kerül kalapács alá novemberben New Yorkban, többek között Paul Cézanne La montagne Sainte-Victoire című festménye, amelynek értéke önmagában több mint 100 millió dollár lehet.

Az eladásra szánt műkincsek teljes ellenértékét jótékony célokra ajánlják fel

- közölte csütörtökön az árverést szervező Christie's aukciósház.

Paul Cézanne La montagne Sainte-Victoire című alkotása Forrás: Wikipédia

A 2018-ban rákban meghalt Paul Allen Bill Gatesszel együtt alkotta meg a személyi számítógépek egyik operációs rendszerét, amely sikert hozott az 1975-ben megalapított Microsoft számára. Allen 1983-ban hagyta el a Microsoft-csoportot egészségügyi problémák miatt és azért, mert megromlott a kapcsolata Gatesszel, aki 2000-ig maradt a cég vezetője.

A legmagasabb áron értékesített magángyűjtemény rekordját egyelőre az amerikai Harry és Linda Macklowe házaspár tartja, amely több fordulóban 922 millió dollár összértékben adta el kollekcióját a Sotheby's árverésén.

A Cézanne-festmény mellett a novemberi árverésen Paul Allen gyűjteményének olyan trófeái is kalapács alá kerülnek, mint Jasper Johns amerikai festő Small False Start című, 50 millió dollárra becsült festménye, vagy Claude Monet, Édouard Manet, Gustave Klimt, Gerhard Richter, David Hockney és ifjabb Pieter Brueghel munkái.

Paul Allen egy 2014-es felvételen Forrás: AFP/2014 Getty Images/Frazer Harrison

A BBC cikke felidézi, hogy Paul Allen nem egyszerűen szenvedélyes, de hozzáértő műgyűjtő is volt, aki jelentős időt, energiát és összegeket áldozott arra, hogy egyéni ízlését is tükröző, de értékét hosszabb távon is megőrző kollekciót alakítson ki. Allen 2010-ben - egy évvel azután, hogy a nyirokrendszerében kialakult rákot diagnosztizáltak néla - ígéretet tett arra, hogy halála után vagyona jelentős részét jótékony célokra fordíthatják majd.

A Forbes magazin összeállítása alapján abban az időben Allen a világ 37. leggazdagabb embere volt, nagyjából 13,5 milliárd dolláros vagyonnal. Az 1 milliárd dollár értékű műgyűjtemény kalapács alá küldése ennek a korábban kinyilvánított szándékának része.