Már az avokádót is másolják

Avokádó, gyümölcs, illusztráció
Employees at the Afrupro packaging warehouse work on an avocado packing line in Tzaneen, on March 8, 2021. - Farmers around the quiet tropical town of Tzaneen are battling a scourge of avocado theft driven by booming global demand for the nutrient-rich fruit. Faced with a growing frequency of avocado raids, farmers have invested heavily in fencing and private security. (Photo by Guillem Sartorio / AFP)
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy növényi alapú avokádómásolatot fejlesztettek ki Angliában. A Londoni Művészeti Egyetem egyik végzős diákja. Arina Shokouhi azért hozta létre az Ecovado nevű készítményt, hogy a környezettudatos fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát.
Vágólapra másolva!

A projekt elindítását az motiválta, hogy az avokádó rendkívül energia- és erőforrás-intenzív terménynek számít. Amellett, hogy

egyetlen példány kinevelése 320 liter vizet igényel, Európától többnyire csak igen távol eső zónákban lehet megtermeszteni az ínyencséget, és így a behozatala általában rengeteg szén-dioxid kibocsátásával jár.

Az óriási globális kereslet miatt általában gigantikus, monokultúrás gazdaságokban szaporítják a növényt, ami jelentős lendületet ad az erdőtlenítéseknek, és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet. A képen egy avokádó ültetvény látható. Forrás: AFP/David Mcnew

Mind ezen felül, hiába az egyik legnagyobb léptékben exportált gyümölcs, sérülékenysége miatt az avokádó fuvarozása nehézkes, és a tranzit alatt elszenvedett károsodások miatt a portéka jelentős része el sem jut az értékesítésig.

Shokouhi abban reménykedik, hogy új termékével az avokádó legfanatikusabb híveinek igényeit az említett hátulütők nélkül is ki tudja majd elégíteni.

Ami az összetevőket illeti, az Ecovadót elsősorban lóbab, mogyoró, alma és repceolaj alkotják.

Ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, az íz mellett az avokádó külsejét is sikerült reprodukálni. Egy viaszburokkal a héjat, egy diófélével pedig a magot helyettesítette az alkotó.

Az alábbi képen az Ecovadó látható:

Egyelőre nem tudni, hogy az Ecovado először mikor tűnhet fel a kiskereskedelemben. Ha ez egyszer mégis bekövetkezik, a termék esetlegesen kedvező fogadtatása a „növényi alapú zöldség- és gyümölcsalternatívák" piacának bővülését jelentősen felgyorsíthatja.