Idén mintegy 13 tonna búzával járul hozzá a Magyarok Kenyeréhez a Talentis Agro Zrt.

pékség, kenyér, galéria
Pécsvárad, 2014. augusztus 18. Cipók készülnek a pécsváradi Aranycipó Kft. üzemében 2014. augusztus 18-án. A baranyai pékség a Magyarok kenyere program keretében 5200 cipót és 155 kenyeret süt. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Idén mintegy 13 tonna búzával járul hozzá a Magyarok Kenyeréhez a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. A tizenkét év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program a gazdák szolidaritásának ünnepe, így az agrárholdinghoz tartozó mezőgazdasági vállalatok az aszályos időjárás és a szomszédban dúló háború okozta nehézségek ellenére különösen fontosnak tartották, hogy hozzájáruljanak a karitatív kezdeményezés sikerességéhez.
Vágólapra másolva!

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása.

Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen és túl.

A 2011-ben részt vevő száz gazda még 10 tonna búzát adott össze, 2021-ben pedig a koronavírus és az időjárási viszontagságok ellenére csaknem 7400 adományozó járult hozzá 1050 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez.

Betakarított búzaszemek (illusztárció) Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Mészáros Csoporthoz tartozó agrárvállalkozások fejenként egy tonna búzát adtak át a hozzájuk legközelebb eső átadási pontra. Az adománnyal kapcsolatban Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta:

A 45 ezer hektáron gazdálkodó Talentis Agro Holding a hazai élelmiszerellátás biztonságához való hozzájárulást tartja elsődleges feladatának, a nehézségek ellenére ezért üzenetértékűnek tartjuk, hogy szorult helyzetben is segítsük a leginkább rászorulókat.

A búzaösszeöntés az összefogás jelképe.

Ezekben a felemelő pillanatokban arra gondolunk, hogy kemény és kitartó munkával milyen sokan dolgoznak Kárpát-medence szerte a mindennapi kenyérért. Ezt teszik nap, mint nap a növény- és állattenyésztő telepeken dolgozó munkatársaink is, akiknek komoly része van a sikerben. A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jövőre is számíthat ránk" -tette hozzá Makai Szabolcs.

Egy korábbi évben, a program keretében készülő cipók Forrás: MTI/Sóki Tamás

A Mészáros Csoporthoz tartozó agrárcégek közül az Agrosystem Zrt., az Aranykorona Zrt., a Búzakalász 66 Felcsút Mg. Kft., a Gödöllői Tangazdaság Zrt., a Hidasháti Mg. Zrt., a Kunhalom Agrária Kft., a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mg. Zrt., a Szarvasi Agrár Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt., továbbá a Kinizsi 2000 Mg. Zrt., a Kutas '95 Zrt., valamint az OPUS GLOBAL Nyrt. tulajdonában lévő Csabatáj Zrt. vett részt a gyűjtésben.

Az ország különböző pontjain július 1. és augusztus 20. között összegyűjtött búzát húsz malomban, köztük a szintén a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó Aranka Malomban őrlik meg, államalapításunk ünnepére pedig ebből a lisztből sütik majd a Magyarok Kenyerét

- áll a társaság közleményében.