Fejadagok vannak a szigetországban, már a külföldieket várják a kereskedelembe

Kuba, Havanna, koronavírus
HAVANA, CUBA - JANUARY 11: People wearing protective masks wait to cross a street in Havana, Cuba, on January 11, 2021. Yander Zamora / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Kuba 60 év után beengedi a külföldi befektetőket az ország kis- és nagykereskedelmébe. A lépés hatalmas változás lesz a szigetországban, amit elsősorban az egyre súlyosabb áruhiány indokol.
Vágólapra másolva!

Hat évtized után először léphetnének be külföldi tulajdonosok a kubai kis- és nagykereskedelembe. Az új törvény jelentős változást jelent a szigetország kormánya számára, és lényegében szakít Fidel Castro egykori politikájával, akinek vezetése alatt, az 1960-as években, államosították a kiskereskedelmet – írja a BBC.

A kubai parlament épülete Forrás: NurPhoto/Alvaro Fuente/NurPhoto/Alvaro Fuente

A döntést az indokolja, hogy Kuba az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságával néz szembe, az árak emelkednek, a lakosság pedig egyre elégedetlenebb.

A politika célja, hogy az országban enyhüljön az áruhiány, például az élelmiszerek vagy a gyógyszerek területén. A teljes nyitástól azonban a kormány egyelőre elzárkózik.

A BBC beszámolója szerint Kuba egyes üzleteiben már be kellett vezetni a fejadagolást, hogy a fogyasztók hozzáférhessenek olyan alapvető cikkekhez, mint az étolaj.

Nemrég pedig, mint arról az Origo is beszámolt, egy kritikusan fontos olajraktár robbant fel az országban, amely súlyosan veszélyeztette az ország energiaellátását.

A kormányzati tisztviselők szerint a külföldi befektetők részben vagy teljes egészben kubai nagykereskedők tulajdonosaivá válhatnak. A kiskereskedelem ugyanakkor nem olyan módon válik nyitottá, mint a nagykereskedelem.

A kiskereskedelem azonban továbbra is az állam ellenőrzése alatt áll majd, és „állami piacnak kell érvényesülnie"

– mondta Betsy Díaz Velázquez külkereskedelmi miniszter.

Alejandro Gil gazdasági miniszter szerint a lépés lehetővé teszi a lakosság ellátásnak bővítését, és hozzájárul a hazai ipar fejlődéséhez is.

Kuba nehézségei több forrásból származnak. A koronavírus-járvány általában is rontott az ország gazdasági állapotán, Venezuelából kevesebb támogatás érkezett az elmúlt időszakban, valamint az országot sújtó amerikai szankciók is nagyban hozzájárulnak az ország problémáihoz.