Temetési kauciót kell fizetni a Mont Blanc megmászásáért

Bodó Alíz Mont Blanc
A kitartó munka jutalma
Vágólapra másolva!
Mostantól 15 ezer eurós kauciót kell fizetnie minden hegymászónak, aki a legnépszerűbb útvonalon, a francia Saint-Gervais-les-Bains városkáján keresztül akarja megmászni a Mont Blanc hegycsúcsot - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A város vezetőjének, Jean-Marc Peillex-nek abból lett elege, hogy minden bajba jutott hegymászó mentési költségét a településnek kell állnia, így inkább előre elkérik a pénzt, benne a – bizonyos esetekben sajnálatosan bekövetkező – temetés összegét is.

A mentés a becslések szerint tízezer eurót, a temetés pedig ötezer eurót tesz ki, így jön ki a 15 ezer euró.

Egyébként az útvonal látogathatóságát határozatlan időre felfüggesztették, mivel többször is sziklaomlásokról számoltak be a környéken, a helyiek pedig nem győzik felhívni a figyelmet a veszélyekre. Ennek ellenére a hírek szerint sokan megpróbálnak feljutni a hegycsúcsra.

Mont Blanc-i gyalogösvény Forrás: Kauka Jarvi/Shutterstock

Peillex egy friss történetet is felidézett, amely szerint

öt román turista vágott neki a csúcsnak úgy, hogy mindössze rövid nadrág, edzőcipő és szalmakalap volt náluk.

Őket még idejében megállította a hegyi rendőrség.

"Az emberek halálmegvető elszántsággal vágnak neki a hegynek, aztán elvárják, hogy mások megmentsék őket, és a francia adófizetők állják a számlát. Sok esetben sajnos még a temetési költségeket is" – mondta a polgármester. A francia oldalon az elmúlt húsz évben több mint száz ember halt meg a Mont Blanc megmászása közben.

A Mont Blanc-t az olasz oldalról is meg lehet közelíteni, de ez a lehetőség sokkal kevésbé népszerű. Legalábbis eddig így volt, most viszont a The Guardian megszólaltatta az itteni város vezetőjét, aki közölte: Olaszországban nem terveznek bevezetni ilyen kauciót.