Ezeket a dolgokat mindenképpen érdemes elpakolni a nyaralásra

Montenegró Kotor turista tengerpart nyaralás
Kotort nagyon ajánlja a turistáknak az amerikai lap
Vágólapra másolva!
Az utazás előtti készülődéssel, a táskák, bőröndök összepakolásával járó kellemes izgatottság bizonyára mindenki számára ismerős érzés, legyen szó belföldi, külföldi, rövidebb, vagy épp hosszabb kiruccanásról. A jól megérdemelt pihenés és az előttünk álló élmények ígéretének édes mámorában azonban könnyen elfeledkezhetünk a csomag talán legfontosabb darabjairól, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, és az egészségügyi vészhelyzetek esetén elengedhetetlen eszközökről. Németh Franciska, a felnőtt- és gyermek ügyelet- és gyógyszertárkereső, surgossegi.info megálmodója elmondta, mi is az, aminek minden csomagban ott lenne a helye, hogy nyugodt szívvel indulhassunk útnak.
Vágólapra másolva!

A nyaralás - amely sokaknak az év egyik legjobban várt időszaka -, könnyen rémálommá válhat, ha az új környezet, az ismeretlen kórokozók vagy az idegen egészségügyi rendszer kellemetlen meglepetéseket okoznak. Ennek elkerüléséhez

fontos, hogy a lehető legfelkészültebben, az alapvető gyógyszerekkel és eszközökkel felszerelkezve vágjunk bele a kalandokba.

Illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Foto-Migawki MD

– figyelmeztetett Németh Franciska.

"Ha krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel, asztmával, epilepsziával vagy súlyos allergiával élünk, hasznos lehet egy karkötő, amely az adott egészségügyi problémára figyelmezteti a körülöttünk lévőket, vészhelyzet esetén ezzel is segítve a lehető leggyorsabb, szakszerű ellátás biztosítását" - tette hozzá a szakember.

Emellett mindenképp javasolt bepakolni:

  • lázmérőt,
  • láz- és fájdalomcsillapítót,
  • savlekötőt,
  • széntablettát
  • köhögéscsillapítót,
  • sebfertőtlenítőt és sebtapaszt
  • csipeszt,
  • kisollót,
  • fényvédőt, valamint napozás utáni bőrnyugtató krémeket,
  • rovarriasztó szert és viszketéscsillapító gélt rovarcsípések, kiütések kezelésére.

Ezek a kellékek segítségünkre lehetnek az olyan legalapvetőbb kis balesetek, rosszullétek esetén, mint például a napégés, napszúrás, rovarcsípések, dehidratáció.

Az irataink mellett, európai utazásokhoz vigyük magunkkal a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat, ennek felmutatásával ugyanis számos egészségügyi szolgáltatás igénybe vehető.

Mivel azonban ez nem ad teljeskörű lefedettséget, semmiképp se induljunk el az orvosi költségeket és a hazaszállítás költségét is fedező utasbiztosítás nélkül.

Európai Egészségbiztosítási Kártya (Illusztráció) Forrás: AFP/PHANIE/Garo

„Indulás előtt jó, ha alaposan felmérjük a terepet, akár írjuk fel a sürgős esetekben hívható telefonszámokat, nézzünk utána a közelben lévő egészségügyi intézményeknek, gyógyszertáraknak, Google térképen el is tudjuk menteni őket későbbre, ha szükséges, ne a legnagyobb ijedtség, kapkodás közepette kelljen még azt is keresgélni. Belföldi nyaralás esetén az ügyeletek, valamint a gyógyszertárak keresésében a surgossegi.info is segítségünkre lehet. A weboldal segítségével kevesebb mint egy perc alatt megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső szakellátót, vagy nyitva tartó patikát" - mondta el Németh Franciska.