Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kivonul a pizza hazájából a világ legnagyobb pizzalánca

Domino's Pizza
CHICAGO, IL - OCTOBER 12: Domino's menu items are shown on October 12, 2017 in Chicago, Illinois. Shares of the restaurant chain fell 4 percent today despite reporting an increase of more than 8 percent in domestic same-store sales. (Photo Illustration by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az utolsó olaszországi üzleteit is bezárja az amerikai Domino's Pizza. A világ legnagyobb pizzaláncának számító óriás helyi üzleteit működtető vállalat ugyanis csődöt jelentett, mivel nem bírta a versenyt a konkurenciával.
Vágólapra másolva!

Teljesen kivonul Olaszországból az amerikai Domino's Pizza. A világ legnagyobb pizzaláncának számító amerikai nagyvállalat olaszországi üzleteit franchise-tulajdonosként működtető ePizza SpA ugyanis csődöt jelentett – írja a BBC.

A Domino's 2015-ben jelent meg az olasz piacon, azonban nem tudta elég hatékonyan megnyerni magának a helyi fogyasztókat.

A koronavírus-járvány aztán csak tovább rontotta a franchise-tulajdonos anyagi helyzetét.

Az ePizza először április elején jelentett csődöt, elsősorban a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatásaira hivatkozva. A vállalat akkor elmondta, egyre nagyobb versennyel kellett szembenéznie, mivel a járvány miatt a hagyományos éttermek is áttértek a kiszállításra.

A csődeljárás részeként a vállalat 90 napra védelmet kapott a hitelezőivel szemben, azonban ez az időszak a múlt hónapban lejárt.

A hivatalos dokumentumok szerint a cég 2020-tól 23 üzletet működtetett közvetlenül Olaszországban, további 6 létesítményt pedig alfranchise útján üzemeltetett.

A cégnek 2020 végén 10,6 millió eurós adóssága volt.

Távozik Olaszországból a Domino's Pizza Forrás: AFP/Justin Sullivan

Összevetésképpen, az Egyesült Királyságban és Írországban a Domino's több mint 1200 üzlettel van jelen, így ez a térség az amerikai óriás legnagyobb európai piaca.

A Domino's világszerte több mint 18 300 üzlettel rendelkezik, több mint 90 nemzetközi piacon. Ezek többségét franchise-üzletként működtetik.

Amikor a Domino's hét évvel ezelőtt belépett az olasz piacra, a helyi hagyományos pizzakészítőktől eltérően az átfogó házhozszállítást célozta meg.

Emellett sajátos menüvel is jelentkezett, például olyan, amerikai stílusú feltéteket is kínált, mint az ananász.

A Domino's kivonulását a közösségi médiában is sajátosan fogadták. Miként a BBC felidézi, egy újságíró azt mondta,

Egy másik Twitter-felhasználó pedig azt írta, a Domino's megjelenése Olaszországban olyan volt, mintha valaki az Északi-sarkon akarna havat eladni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről