Mindennapi rutinba is besegíthetnek a csúcstechnológiák

10 cég süllyesztő – galéria
borotva, razor
A borotva eladások is rosszul teljesítenek, legyen szó eldobhatóról, vagy tartósról.
Vágólapra másolva!
Manapság már nincs újdonságértéke annak, hogy számos nagyvállalat legalább akkora elszántsággal vegyes perfekciós törekvésekkel akarja kiszolgálni a férfiakhoz köthető igényeket, mint amelyeket korábban elsősorban a nőknek készült termékfejlesztéseknél lehetett tapasztalni. A világ egyik legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalata, a P&G, most a hozzá tartozó, elsőszámú borotválkozási márkán, a Giletten belül kínál újdonságokat. Ezeknek a termékeknek persze a borotválkozás megkönnyítésén túl más előnyeik is lehetnek, ezekkel kapcsolatos tapasztalatok következnek.
Vágólapra másolva!

A megfogalmazás ugyan közhelyesnek tűnik, de a borotvamárka tényleg nagy utat járt be történetének 110 éve alatt, mire eljutott napjank precíziós termékeiig. Története az amerikai üzletember, King Camp Gillette (1855-1932) nevéhez fűződik. Ő találta fel a biztonsági borotva legkelendőbb változatát. A biztonsági borotvákat a 19. század közepén fejlesztették ki, de a korai verziókban nehéz, kovácsolt pengét használtak.

Több mint 120 évvel ezelőtt Gillette továbbfejlesztette ezeket a biztonsági borotvafejeket, és megalkotta a vékony, olcsó, eldobható acél borotvapengét.

Fejlesztése korszakalkotó volt, és a férfi arcápolás teljesen új lendületet kapott általa.

Ha a borotválkozás szenvedély lenne

Manapság pedig már ott tartunk, hogy a márka egyik csúcsterméke a boldog borbélyos békeidőket felidézni hivatott, fűthető biztonsági pengékkel szerelt, prémium anyagminőséget és precíziós technológiát képviselő - borotva? Borotvakészlet (a tartozékai miattI)? Exkluzív szépség- és egészségápolási termék férfiaknak (a termék csomagolása olyan, hogy azt bármelyik csúcskategórás mobiltelefon gyártója megirigyelhetné)? Különleges minőségű ajándéklehetőség ünnepekre a praktikum jegyében?

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Nem kell feltétlenül választani ezen lehetőségek közül. Mindenesetre apró, de fontos kitétel a termékajánlathoz: fűthető pengéivel felidézi, de értelemszerűen nem tudja reprodukálni az átmelegített-átvizesített törölközővel való arcelőkészítést, amivel korábban a borbélyoknál (is) lehetett ezzel a megoldással találkozni.

Itt ugyanis a borotválkozás folyamata során (nem pedig a tényleges mozdulatok előtt), tulajdonképpen felhasználói oldalon teljesül az ahhoz a megközelítéshez való csatlakozás, miszerint a legjobb a kicsit puhább, picit melegebb bőr akkor, amikor arcszőrtelenítést végzünk.

A másik megközelítés ismert: a hideg, kicsit keményebb bőr, hogy a pengék jobban elkaphassák a szőrszálak apró töveit, minél közelebb a bőr felületéhez - ehhez pedig a hagyományos "hideg" pengével végzett borotválkozás illeszkedik. Persze kinek ez, kinek az válik be a férfiak körében a két elrérő paradigmából, pontosabban az azokra épített gyakorlatokból.

Ugyanakkor függetlenül attól, hogy ki melyiket szokta meg, a fűthető borotvával való mindennapos (vagy néhány naponta elvégzett) borotválkozás tényleg elképesztően könnyű és kényelmes. A fej tökéletesen követi az arc motzgását, a melegítés miatt (a borotva külön mellékelt állványon tölthető, mágneses elven) kevesebb, ezért kiosebb irritációval járó lehúzás is elég lehet. A pengéket egy alattuk elhelyezett fémlap melegíti, akár 50 Celsius fokra is, de a készülék teljesen biztonságos marad.

A HeatedRazor (a GilletteLabs fejlesztése) annyira komfortossá teszi a borotválkozást, ezt az egyébként sok férfi által kifejezetten nem kedvelt műveletet, hogy ha szívesebben nem is csinálják, de vélhetően kisebb vessződségként élik meg naponta vagy többnaponta elővenni az eszközt hozzá.

A termék elegáns csomagolása Forrás: Origo

Akik pedig kevesebb ellenérzéssel viseltetnek iránta, azoknak könnyen lehet, így még "szenvedélyükké" is válik, ha nem is a kényszerű gyakorlat, de a minél gyorsabban, kevesebb irritációval végzett borotválkozás elérése napi rutinként (a biztonsági pengék miatt az apró véletlen vágások veszélye is jóval kisebb, mint a hagyományos pengéknél).

A márka termékei közül hasonló célokért indul a Fusion5 Power nevű, szintén férfiaknak szánt termék, mely apró mikrorezgésekkel biztosítja, hogy a nehezebb helyeken is könnyebb és alapos lehessen a borotválkozás, azaz kevesebb lehúzással se maradjon az arcbőrőn az, aminek nem kellene. Az ötpengés fejek az ajánlás szerint akár 20 borotválkozásra is elegendők.

Ez mindenképpen fontos szempont, mert a fentebb említett fűthető pengés, prémium termék akár 50-60 ezer forintba is kerülhet,

a cserék pedig további költséget jelentenek - persze akinek mindennél fontosabb a sima vagy akár a "szenvedélyes borotválkozás, annak akár befektetés is lehet az összeg.

Lehet még egy fontos szempontot találni

A férfiak borotválkozása kapcsán - megint csak a jól ismert paradigmák alapján - gyakori szempont, hogy azt minél kevesebb lehúzással, de alaposan, kevesebb irritációval lehessen végezni. Ehhez kellenek a megfelelő minőségű fejek, illetve pengék.

Van azonban még egy fontos vonatkozás, amely napjaink csúcskategóriás termékei kapcsán szempont lehet.

Ez pedig a vízfelhasználás kérdése. Ugyan nincs arról pontos információ, hogy a férfiak milyen százalékban végzik a borotválkozást folyó vízzel, de könnyen belátható, hogy a sok kicsi sokra megy el itt is érvényes. Azaz egy érzékelhetően (vagy akár számolhatóan is) kevesebb lehúzással elvégezhető borotválkozás ömmagában bár nem feltétlen jelent jelentős vízmegtakarítást, de sok ilyen alkalom, sok férfi esetében már azt eredményezheti, hogy kijelenthető: a precíziós technológiák, az elektromos-analóg "borotvahibridek" bizony még vizet is segítrhetnek spórolni (függően persze az egyéni felhasználási szokásoktól). Így pedig a férfiaknak készült higiéniai, szépségápolási termékek világáról csak megerősodik a kép: a nagyvállalatok ugyanolyan komolyan veszik a férfiak ilyen irányú igényeit, mint korábban nőkét.