Kiderült, mekkora vagyonnal lehet belépni a világ leggazdagabbjai közé

Beautiful woman in the jacuzzi Foam Beautiful Body Care Beauty Spa Beauty Treatment Women Females Spa Treatment Health Spa London - England Therapy Lying Down Aromatherapy Human Skin Beauty Healthy Lifestyle Caucasian Ethnicity Wealth Relaxation Happiness
Beautiful woman in the jacuzzi
Vágólapra másolva!
Néhány évtizeddel ezelőtt még 1 millió dolláros nettó vagyon is bőven elég volt ahhoz, hogy valaki a világ leggazdagabbjai közé kerüljön. Mára ez szinte csak az alapvető anyagi biztonsághoz elég az Egyesült Államokban. Mutatjuk, mennyire kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy valaki a világ legelitebb társaságába kerüljön a vagyonával.
Vágólapra másolva!

Néhány évtizeddel ezelőtt ha valaki 1 millió amerikai dollárnak megfelelő vagyonnal rendelkezett, akkor globálisan is igen gazdagnak számított. Mára azonban a világ legvagyonosabbjai olyan elképesztő gyarapodáson mentek keresztül, hogy az 1 millió dollár nagyon messze került a vagyoni csúcsoktól.
Mivel a világ leggazdagabb embereinek toplistáját amerikai magánszemélyek dominálják, így a Visual Capitalist szerkesztői megnézték, az Egyesült Államokban mekkora vagyon szükséges ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 1 százalék tagja legyen.

A 2021-es országos adatok alapján ehhez 4,4 millió dolláros (kb. 1,7 milliárd forint) vagyonra van szükség, azonban a küszöb régiónként igencsak eltérő.

Kaliforniában például 6,8 millió dollár szükséges ahhoz, hogy valaki beférjen a leggazdagabbak közé, míg New Yorkban 4,2 millió dollár. Összevetésképpen, Mississippi államban (ahol a szegénységi ráta közel 20 százalékos) ehhez elegendő 766 ezer dollár is.

Emellett a Charles Schwab 2022-es felmérése arra jutott, hogy ha valaki „pénzügyileg kényelmes" életet szeretne élni az USA-ban, akkor ehhez minimum 774 ezer dolláros (kb. 309,6 millió forint) nettó vagyonra van szüksége. Akinek pedig legalább 2,2 millió dolláros vagyona van, az a „gazdag" kategóriába esik a világ legnagyobb gazdaságában.

Az amerikai lakosság medián nettó vagyona egyébként 2019-ben 122 ezer dollár (kb. 48,8 millió forint) volt. Vagyis az amerikai állampolgárok jelentős része igen messze áll a „pénzügyi kényelemtől".

Amennyiben viszont globálisan is el akarjuk helyezni a fenti adatokat, akkor az látszik, hogy az amerikai top 1 százalék elképesztően gazdagnak számít. Japánban például elég 1,5 millió dolláros nettó vagyon ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 1 százalék tagja legyen. Az Egyesült Királyságban a küszöb 1,8 millió dollár, míg Ausztráliában 2,8 millió dollár.

Az elemzések szerint a kiugróan magas amerikai küszöb oka az, hogy az USA-ban relatíve nagyon sok szupergazdag milliárdos él.

Az Egyesült Államokban ugyanis 2021-ben 724 dollármilliárdos állampolgárt tartottak számon, míg a második helyen álló Kínában 698-at.

Ezzel szemben Indiában már csak 140 milliárdos élt, Németországban 136, Oroszországban pedig 117.
Mindez azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban az óriási vagyoni egyenlőtlenség hatására hatalmasra nyílt az olló a gazdagok és az átlag vagy az alatti jövedelemmel bírók között. Ez pedig globális összevetésben is erősen érezhető.