Ön fogyasztana hernyóból készült kekszet vagy fehérjeszeletet?

Mopane Worms, Zimbabwe, étel, protein, hernyó, kukac, étel, dél-afrika, startup
Mopane Worms Zimbabwe Delicacy
Vágólapra másolva!
Az Africanews számolt be róla, hogy egy dél-afrikai vegyészmérnök megtalálta a módját annak, hogy zöld és fekete hernyókat olyan lisztté alakítson, amelyet aztán ízletes sós kekszek, fehérjeszeletek, gabonapelyhek vagy épp a turmixok készítéséhez lehet használni.
Vágólapra másolva!

Habár sokakat - különösen Európában - még mindig meghökkenthet a rovarevés gondolata, a világ számos pontján napi szinten már körülbelül 2 milliárd ember fogyasztja ezeket az állatokat. Nem véletlenül, ugyanis a rovarok fehérjetartalma összemérhető a marhahúséval, ám annál jóval kisebb takarmány- és vízigénnyel tenyészthetők.

Wendy Vesela egy dél-afrikai vegyészmérnök a közelmúltban megtalálta a módját, hogyan lehet értékes táplálékforrást előállítani hernyókból, és olyan fehérjével és vassal teli hernyólisztté alakítani azokat, amely sós kekszek, édes csokoládés proteinszeletek, gabonapelyhek vagy turmixok készítéséhez is kiválóan használható. A most induló vállalkozás mopántermékei gőzölve és szeletelve még akár pizza feltétként is használhatók.

A 40 éves vegyészmérnök divatos kiszerelésben árulja a feldolgozott mopán hernyót, amelynek lisztjét többek közt sós kekszbe és proteinszeletbe keverve értékesíti. A képen egy mopán hernyóból készült csokoládé izű fehérjeszelet látható. Forrás: AFP/Emmanuel Croset

Vesela elmondása szerint már több hazai és nemzetközi vásárlót is talált a biotermékei számára.

Az ehető rovarok és férgek a nyugati kultúrákba még csak most kezdenek megjelenni, azonban Afrikában és Ázsiában már évezredek óta alapvető ételnek számítanak. Vesela szülővárosában, Limpopo-ban, például a mopánhernyó hagyma- és paradicsomszószban főzve igen elterjedt fogás.

Mopánhernyó egytálétel Forrás: Shutterstock

A jövő fenntarthatóbb fehérjeforrása

A közelmúltban Johannesburgban megrendezett élelmiszervásáron Vesela kekszekkel és fehérjeszeletekkel próbálta elcsábítani a vásárlókat.

- mondta el egy látogató a fehérjeszelet kóstolása után.

Egyébiránt a mopánok tenyésztése környezetbarát is, hiszen nem igényelnek extra vizet vagy földet, mivel a mopánfákon szaporodnak és táplálkoznak, amelyek Dél-Afrika forró és száraz vidékein nőnek.

Mpho Tshukudu dietetikus szerint ezek az állatok jobb fehérjeforrást jelentenek, mint sok más élelmiszer a piacon.

- mondta.

Vállalkozás hét hónappal ezelőtti elindítása óta a kereslet folyamatosan növekszik, így már most bővítik az üzletet, és évente több betakarítást terveznek. A mopánt decemberben és áprilisban gyűjtik, hernyókat kibelezik, felforralják, szárítják, majd egészben vagy őrölve használják fel.

A rovarfehérje jelentősége hatalmas lehet a takarmányozásban

A Store Insider is beszámolt róla, hogy várhatóan az élelmiszerek terén lesz a legszembetűnőbb az egyébként mindenre kiterjedő és nagyarányú inflációs nyomás a világban. Nem véletlen, hiszen az Ukrajna elleni invázió jelentős gabonapiaci zavarokat, komoly drágulást okoz, amely különösen a hús- és tojástermelésben érezteti a hatását idén.

A megdráguló takarmány nem csupán olyan szokatlan összetevőket hozhat előtérbe, amelyek a szintén nagyon drága szójafehérje pótlását váltják ki, hanem akár a humán élelmezésben is szerepet játszhatnak. Ezek közül a legígéretesebb, ugyanakkor legvitatottabb választás a rovarok élelmiszeripari alkalmazása lenne.

Szárított mopánhernyó Forrás: AFP/Emmanuel Croset

Az élelmiszeripari innováción túl azonban komoly tényező lehet az, hogy ezekkel az alapanyagokkal sikeresen válthatók ki olyan étrendbeli összetevők, amelyeket ma nagyarányú környezetterheléssel állítanak elő. Az elmúlt öt évben az ilyen jellegű beruházásokra 1 milliárd eurót fordítottak Európa-szerte, ami persze még nem tűnik soknak, de az előrejelzések szerint 2025-ig, vagyis kevesebb mint három év alatt ennek a duplája megy majd rovaripari fejlesztésekre.