Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Győzelmet hirdethet Észak-Korea, heteken belül felülkerekedhetnek a rettegett ellenségen

Észak-Korea, koronavírus, covid-19
This picture taken on May 17, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 18 shows railway station staff disinfecting Pyongyang station premises as a prevention measure against the Covid-19 coronavirus. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
Vágólapra másolva!
Észak-Korea jó úton halad afelé, hogy véget vessen az országban dúló koronavírus-járványnak a kommunista állam hírügynökségének hétfői bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A KCNA arról tájékoztatott, hogy a mintegy 4,77 millió, április óta regisztrált, "lázas betegséggel küzdő" észak-koreai 99 százaléka felgyógyult.

A fertőzöttekről - a tesztelés hiánya miatt - nem közöltek pontos számot.

Dél-koreai szakértők szerint Phenjan akár egy hónapon belül is bejelentheti a járvány végét, megkezdve ezzel az előkészületeket a határkereskedelem újranyitása felé.

Észak-Korea május 12-én ismerte el hivatalosan, hogy megjelent az országban a koronavírus, a hatóságok májusban rendkívüli állapotot hirdettek, és országos zárlatot rendeltek el a járványhelyzet miatt. Május vége óta a hivatalosan közzétett járványügyi adatok javulást mutatnak.

Az elzárkózó ország vezetése - képletesen szólva - hosszú utat tett meg, amíg a vírus jelenlétének teljes tagadásától eljutott a járvány kialakulásának beismeréséig. Ezt követően pedig furcsa járványügyi intézkedéseivel hívta fel magára a figyelmet. Az Origo összeállítása alább olvasható:

Jóllehet az állami média azt sugallta, a vírus azt követően terjedt el az országban, hogy egyes állampolgárok Dél-Koreából érkező propagandaléggömbökkel kerültek kapcsolatba, külföldi szakértők azonban úgy vélik, a járvány azt követően jelent meg az országban, hogy az januárban rövid időre megnyitotta Kínával közös határát a teherforgalom előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről