Észak-Korea szenved az erős dollártól

Észak Korea pénz
Észak-Korea Von bankjegyek
Vágólapra másolva!
A közelmúltban jelentősen emelkedett az amerikai dollár árfolyama az észak-koreai wonhoz képest. A világtól elzárt államban már terjednek a pletykák, miszerint az amerikai deviza még tovább fog erősödni. Ennek hatására pedig egyre többen igyekeznek dollárhoz jutni. Ez viszont ördögi körhöz vezethet a számos nehézségtől sújtott országban.
Vágólapra másolva!

Egy dollárért nemrég már 8000 észak koreai wont (KPW) kértek a Rjanggang tartományban található Hjeszanban, ahogy az amerikai dollár árfolyama szinte a világ összes fizetőeszközével szemben jelentősen erősödött.

A Daily NK információi szerint a KPW/dollár árfolyam július közepe óta meredeken emelkedik. Ennek hatása pedig már a társadalmi hangulatot is érinti.

Az üzleti szektorban és a kereskedelemben ugyanis egyre többen igyekeznek dollárhoz jutni Észak-Koreában.

A helyi források szerint a dollár árfolyama július közepéig stabilan 7000 és 8000 won körül mozgott Hjeszanban. Július 16-a óta viszont a dollár elkezdett 8000 won fölé erősödni, nemrég pedig a 8300 wonos szintet is elérte. Mindeközben az észak-koreai fizetőeszköz a kínai jüanhoz képest stabilan áll, vagyis egyértelműen a dollár erősödése válthatta ki az árfolyammozgásokat.

Egyre többen próbálnak dollárhoz jutni Észak-Koreában Forrás: Hemis via AFP/FRILET Patrick

A külvilággal állandó kapcsolatot tartó, úgynevezett „pénzátutalási brókerek", illetve a külföldi okostelefonokkal rendelkező magánszemélyek révén pedig elterjedtek a pletykák, hogy a dollár a jövőben csak még erősebb lehet a wonnal szemben. Ez pedig tovább növelte az amerikai fizetőeszköz iránti kereslet, fűtve a dollár helyi erősödését.

A növekvő dollárigény egyik oka az lehet, hogy mindeközben a helyi pénznemben elszámolt rizs ára érezhetően megnőtt az elmúlt időszakban.

A hjeszani piacokon például a múlt héten 6600 wont kértek egy kilogramm rizsért, ami 400 wonnal volt magasabb a július 10-én mért hivatalos árnál. Vagyis a fogyasztók akár vissza is válthatják a dollárt wonra, hogy több élelmiszert vehessenek a helyi pénzből. A dollár erősödésével ez a folyamat ugyanakkor öngerjesztővé válhat.

A Daily NK forrásai szerint

az már komoly problémát jelentene Észak-Koreában, ha a dollár elérné a 10.000 wonos szintet, bár ennek következményét jelenleg nem lehet pontosan belátni.

A helyiek azonban azt remélik, hogy az árfolyam emelkedése csak átmeneti lesz.