Medúzainvázió a horvát tengerparton

világító medúza
A világító medúza csípése elronthatja a nyaralást
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy idén nyáron valósággal ellepték az Adriai-tengert a különböző medúzafélék. A helyzet északon a legrosszabb, de már a közép-dalmáciai strandokon is ügyelni kell a csalánozó vízi élőlényekre.
Vágólapra másolva!

Az isztriai halászoknak már hónapok óta sok bosszúságot okoz a medúzák elszaporodása, mert hálóikban rendszeresen sokkal több a puhatestű, mint a hal. A helyzet néhol már annyira komollyá vált, hogy egyes halászok inkább ki sem vetik a hálóikat, míg nem ritkul meg a medúzaállomány.

A legtöbb egyed szerencsére ártalmatlan, úgynevezett világítómedúza, de egyre több van az enyhe csípést okozó tengeri csalánnak nevezett alfajukból is. A szóban forgó állatok elszaporodása elsősorban a megszokottnál melegebb időjárásnak köszönhető, ez ugyanis ideális a terjedésükhöz.

Az ártalmatlan fajok mellett az utóbbi időben viszont egyre több bejelentés érkezik az Adriai-tengerben nem őshonos, úgynevezett iránytű medúzákról is, melyek megjelenése már nem csak a halászoknak okoz gondot.

A képen egy medúza látható Forrás: Sen Skin

Az említett faj eredetileg az Atlanti-óceánból származik, első példányai csupán néhány évvel ezelőtt kezdtek megjelenni a horvát vizekben, ami azért is gond, mert csípése a hazai fajtákkal ellentétben nagyon fájdalmas.

Mivel a medúzák gyérítésére nincs bevált módszer, ezért a horvát hatóságok inkább figyelemfelkeltő kampányba kezdtek azzal a céllal, hogy megóvják a turistákat a kellemetlenségektől. A Slobodna Dalmacija lap szerint az őshonos fajtákkal ellentétben a tengeri iránytű nem északon, hanem leginkább a közép-dalmáciai szigetvilágot körülvevő vizekben szaporodott el.

Annak ellenére, hogy az említett medúzafaj csípése fájdalmas és akár az egész nyaralást is tönkreteheti, nem szükséges vele orvoshoz fordulni, mert néhány nap után nyomtalanul eltűnik a csípés és a fájdalom is elmúlik.