Elkészült a világ első szén-dioxid akkumulátora

co2, szén-dioxid
Vágólapra másolva!
Az olaszországi Szardínia szigete világhírű turisztikai célpontként ismert. Mostantól úgy is ismert lesz, mint a világ első szén-dioxid akkumulátorának otthona, amelyet egy startup vállalat, az Energy Dome indított útjára - írja a magyarmezogazdasag.hu. 
Vágólapra másolva!

A szén-dioxid szerepe a bolygó felmelegedésében jól ismert. Miközben az országok erőfeszítéseket tesznek a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására, a jelenleg felszabaduló szén-dioxidot is fel kell fogni, hogy a bolygó hőmérséklet-emelkedését kordában tartsuk.

Ennek elérése érdekében sokan a szén-dioxidot közvetlenül a légkörből akarják megkötni és tárolni.

Az Energy Dome azonban azt tervezi, hogy a gázt energiatárolásra használja fel.

A módszer nagymértékben skálázható, és késztermékeket használ.

Videón az Energy Dome működése:

Az Energy Dome energiatárolási megoldása nem szép látvány, de a technológia, amely működésre készteti, meglehetősen lenyűgöző. A vállalat szén-dioxid gázt használ, mivel az szobahőmérsékleten kondenzálható és folyadékként tárolható.

A normál hőmérsékleten és nyomáson lévő (egy hatalmas kupolában tárolt) szén-dioxidot összenyomják, hogy folyékony formába kerüljön. A folyamat során keletkező hőt ezután tárolják. Ez a töltési folyamat, és felhasználható a megújuló energiaforrásból, például szélből vagy napenergiából beérkező energia tárolására.

Amikor energiát kell szolgáltatni, a tárolt hőt a folyékony szén-dioxid felmelegítésére használják, amely gázzá alakul, amelyet aztán egy turbinán keresztül tolnak át, hogy villamos energiát termeljenek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az egész folyamat egy zárt körfolyamatú rendszer, amelyben nem kerül szén-dioxid a légkörbe.

Ami még jobb, hogy a technológia nem használ ritkaföldfém elemeket, például lítiumot vagy kobaltot, hanem csak acélra és vízre van szükség. Ezért bárhol és bármikor megvalósítható.

Az Energy Dome 2020 februárjában kezdte meg működését, és rövid idő alatt sikerült a koncepciótól a megawattos tesztelésig eljutnia.

A vállalat biztos abban, hogy technológiája nemcsak a Föld bármely pontján alkalmazható,

hanem a hasonló kapacitású lítium-ion akkumulátoros tárolókhoz kapcsolódó költségek kevesebb mint felénél is olcsóbban.