Meghalt a Ray-Ban dúsgazdag tulajdonosa

Leonardo Del Vecchio, ray ben, szemüveg, milliomos, üzletember
(FILES) This file photo taken and handout by Essilor on January 16, 2017 shows founder and chairperson of Italian eyewear manufacturer Luxottica, Leonardo Del Vecchio in Paris. - Leonardo Del Vecchio, founder of eyewear maker Luxottica and Italy's second-largest fortune, has died at the age of 87 in Milan, Italian media reported on June 27, 2022. (Photo by Handout / Essilor / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ESSILOR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
87 éves korában meghalt Leonardo Del Vecchio, az olasz vállalkozó-mágnás, aki a világ első számú optikai cégének, az EssilorLuxotica-nak volt társtulajdonosa. Halálát a vállalat hivatalos közleményben erősítette meg, azt követően, hogy az olasz sajtóban ezzel kapcsolatos értesülések láttak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Leonardo Del Vecchio szerény körülmények között, egy milánói árvaházban nevelkedett. Karrierjét egy apró optikusműhelyben kezdte a Dolomitokban. Később Agordoban indított vállalkozást, a Velencétől északra, az Alpok déli részén fekvő városban a helyi szemüvegkészítők keretalkatrész-beszállítója lett.

Leonardo Del Vecchio egy 2017-es felvételen, Párizsban Forrás: AFP/Handout by Essilor

Vállalata - amiből később az EssilorLuxottica lett - egyre nagyobb nőtt, és végül komoly felvásárlásokba kezdett világszerte azért, hogy nem titkoltan elsőbbségre tegyen szert a szemüvegyártásban, illetve az optikai iparban. Del Vecchio cége olyan ikonikus márkákat szerzett meg, mint a Ray-Ban és az Oakley, és idővel a világ vezető vállalata lett az iparágban.

Az EssilorLuxottica a Luxottica SpA és a francia Essilor objektívgyártó vállalat 2018-as egyesüléséből jött létre, mellyel a Del Vecchio megszilárdította pozícióját a piacon, 32 százalékos részesedéssel a vállalatban.

A cég olyan neves divatházak számára gyárt kereteket, mint az Armani és a Prada, a Ray-Ban márka pedig kizárólagos tulajdonában van.

Az óriáscég világszerte 180 ezer alkalmazottat foglalkoztat, világszerte jelen van a luxusiparban és az orvostechnológiai szektorban, a világ első számú szemüveg-kereskedője és a korrekciós lencsék legnagyobb gyártója.

Del Vecchio nettó vagyona idén június 1-jén 25,7 milliárd dollár volt a Bloomberg Billionaires Index szerint.