Egy kis európai ország lett az amerikai fiatalok új paradicsoma

rózsaszín utca lisszabon
Vágólapra másolva!
Az amerikai fiatalok az elmúlt években nagy számban költöznek Portugáliába. Az országban tavaly már soha nem látott számú külföldi állampolgár élt, ugyanis sokak számára vonzók az alacsony megélhetési költségek, ráadásul vállalkozást is nagyon könnyű indítani.
Vágólapra másolva!

Tavaly több mint 714 ezer külföldi állampolgár élt Portugáliában, ami soha nem látott magas számnak minősült. Ezzel az ország összlakosságának már nagyjából 7 százalékát külföldiek tették ki – írja a CNBC a hivatalos állami adatok alapján.

Az nem újdonság, hogy Portugália vonzó célpont a külföldiek számára,

azonban az már új tendenciának számít, hogy az amerikai fiatalok is egyre nagyobb számban települnek át az európai országba.

A Portugáliában élő amerikai állampolgárok száma több mint egy évtizedes csúcson áll. 2021 végén mintegy 7 ezer amerikai élt az országban. Ezzel az USA a 24. helyen állt a Portugáliában élő külföldiek megoszlásában.

Korábban Portugália elsősorban az idősebbek számára volt vonzó célpont, akik változatosságra vágytak a nyugdíjas éveikben. Mára azonban a helyzet megváltozott, és egyre több fiatal kezd új életet az országban – mondta a CNBC-nek nyilatkozó Mateusz Zurek. A 35 éves fiatalember Lengyelországból költözött Portugáliába, 2021 elején, hogy egy amerikai-kanadai üzleti partnerével saját éttermet nyisson.

Egyre több fiatal kezd új életet Portugáliában Forrás: Shutterstock

Portugáliában ugyanis rendkívül könnyű vállalkozást indítani, ami szintén igen vonzó a fiatalok számára. Az üzlet beindítása relatíve gyors, és kevés papírmunkát igényel. Ráadásul az állam egyébként is támogatja az új vállalkozásokat, aminek köszönhetően Portugáliában a startup cégek száma is megugrott a közelmúltban – elsősorban Lisszabonban.

A portugáliai székhellyel rendelkező technológiai startupok 2021-ben már 180 millió eurónyi tőkét szereztek a befektetőktől, ami jelentős növekedés a 2016-os 1,2 millió eurós szinthez képest.

A nemzetközi jelenlétet pedig jól mutatja, hogy a 2015 és 2020 között létrehozott startupok alapítóinak harmada nem portugál állampolgár volt.

Ugyancsak komoly vonzerőt jelent, hogy Portugáliában relatíve alacsonyak a megélhetési költségek. A Világbank 2020-as adatai szerint egy 1 dollár értékű amerikai termék- és szolgáltatáskosár Portugáliában 0,57 dollárba kerül.

Az sem mellékes, hogy Portugália igencsak biztonságos országnak számít. Olyannyira, hogy a Global Peace Index szerint a világ negyedik legbékésebb országa. Összevetésképpen, az Egyesült Államok a 122. helyen áll.

A portugál állam számos különböző ösztönzővel támogatja a külföldiek vállalkozásait Fotó / Shutterstock

Noha a portugál állam kifejezetten támogatja a külföldi munkavállalók és vállalkozók letelepedését, mivel ez serkenti a hazai gazdaságot, a helyiek nem mindig fogadják kitörő örömmel az országuk megnövekedett nemzetközi népszerűségét. Számos helyi kisvállalkozás ugyanis kiárazódott a piacról, különösen a lisszaboni városközpontban, ahol erősen megnőttek az üzlethelyiségek és irodák bérleti díjai.

Mindazonáltal nem meglepő, hogy az állam üdvözli a külföldi vállalkozókat, mivel ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ország kitörjön a 2010-es években tapasztalt recessziós állapotból.

A fordulatot jól mutatja, hogy 2015-ben a fiatalok még inkább távoztak az országból a jobb élet reményében, míg mára a világ minden tájáról épp ezért érkeznek Portugáliába.

A portugál állam a könnyű vállalkozásalapítás mellett két másik ösztönzővel is támogatja a külföldiek letelepedését. Az egyik a vízumrendszer, melynek alapja az úgynevezett D7-es vízum. Ez azt követeli meg a külföldi állampolgároktól, hogy havi jövedelmük legyen, amely eléri legalább a portugál minimálbér szintjét – ez jelenleg 705 euró (kb. 282 ezer forint). Az elmúlt két évben egyébként exponenciálisan nőtt a D7 vízumért folyamodók száma.

Sokan a jobb élet reményében érkeznek Portugáliába Fotó / gettyimages.com

A másik lehetőség az „aranyvízum", amely azoknak jár, akik 250 ezer és 1,5 millió euró közti összeget fektetnek be az országban. Ez lehet ingatlanbefektetés, kapcsolódhat befektetési alapokhoz, de akár jótékonysághoz is.

Ha pedig valaki legalább öt éven át rendelkezik vízummal, akkor állandó letelepedési engedélyért folyamodhat, majd kérheti az állampolgárságot is.

A fentieken túl a portugál állam adókedvezménnyel is támogatja a külföldi munkavállalókat.

Az új külföldi lakosoknak ugyanis nem kell adót fizetniük Portugáliában a külföldről származó (és külföldön adózott) jövedelmeik után.

Ezek az ösztönzők láthatóan jól működnek, azonban a CNBC riportja alapján az látszik, hogy nem kizárólag az anyagi és adminisztratív szempontok miatt ilyen népszerű Portugália a külföldiek körében. A motivációt mindenekelőtt a jobb élet reménye jelenti.