Győri Édes, Pilóta, Háztartási keksz: ennek a gyártói bejelentésnek sokan örülni fognak

csokoládés keksz, csokis keksz
Vágólapra másolva!
A Mondelēz International nagyot lépett előre, hogy vállalásának megfelelően 2022 végéig minden európai kekszmárkája a Harmony program keretében termelt búzából készüljön. 2021-ben a vállalat már az Európában gyártott kekszeinek 91 százalékához használt a fenntartható búzatermesztési programja keretében előállított alapanyagot. Idén év végére az összes Magyarországon gyártott keksz esetében ez lesz a bevett gyakorlat, beleértve a magyarok egyik legkedveltebb kekszmárkájaként ismert Győri Édes termékeket, valamint a Pilóta, Háztartási és Albert kekszeket, áll a társaság közleményében.
Vágólapra másolva!

A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony Program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben. A kezdeményezés a helyi gazdálkodókkal kötött partnerségre épül, akik földrajzilag a lehető legközelebb találhatók a kekszgyárakhoz, és prémiumot kapnak, amennyiben megfelelnek a követendő gyakorlatokat összefoglaló Harmony Programban szereplő szigorú fenntarthatósági feltételeknek.

A gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek és a műtrágya használatát, megőrizni a vizek és a talaj természetes állapotát, valamint biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget.

A Harmony búza, és a belőle készült keksz Forrás: www.sorok.com/Peter Sorok

A Harmony Programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hazánkban 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be.

– mondta Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezetője.

Gazdagodó biológiai sokféleség

A 35 fenntartható búzatermesztési gyakorlatot összefoglaló Harmony Programot a Mondelēz International nonprofit szervezetekkel, mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberekkel, valamint termelőkkel együtt fejlesztette ki.

A programban részt vevő gazdáknak biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, és földjeik 3 százalékának virágos rétként a beporzókat kell táplálniuk, hiszen az ő megóvásuk kulcsfontosságú az élelmiszer termelés és az ökoszisztémánk fenntartásának érdekében.

A program által létrehozott ökológiai élőhelyek tökéletes környezetet és táplálékot biztosítanak az élősködők elleni küzdelemben kulcsfontosságú rovarok számára is. A gazdagabb biológiai sokféleség pedig egyúttal életképesebb és ellenállóbb környezetet eredményez.

A kezeletlen táblaszegélyek növelik a biodiverzitást. A Harmony Programban részt vevő gazdáknak biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, és földjeik 3 százalékának virágos rétként a beporzókat kell táplálniuk. A gazdagabb biológiai sokféleség életképesebb és ellenállóbb környezetet eredményez. Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/szinpompas-gyomnovenyek-270

A szakértők számtalan adaton és mérőszámon keresztül rendszeresen vizsgálják, hogy a gazdálkodók betartják-e a program előírásait.

A program folytatásaként a Mondelēz International a Harmony szállítói lánc mentén szeretne minél nagyobb mértékben hozzájárulni a 2050-re tervezett nettó zéró kibocsátás eléréséhez, valamint biztosítani, hogy a vállalat továbbra is vezető szerepet vállal az európai biodiverzitás megőrzésében az éves Snacking Made Right riportban kiemelt célkitűzésekkel összhangban.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.