Szijjártó Péter: Görögországnak kulcsszerepe van a magyarországi földgázellátás diverzifikációjában

SZIJJÁRTÓ Péter; DÉNDIASZ, Níkosz
Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az athéni tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2022. június 22-én
Vágólapra másolva!
Magyarország és Görögország együttműködése fontos lesz az ukrajnai háború okozta globális válságok kezelésében. Az említett országnak kulcsszerepe van a magyarországi földgázellátás diverzifikációjában is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Athénban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető görög kollégájával, Níkosz Déndiasszal közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fegyveres konfliktus hatásai globális válságokat eredményezhetnek az élelmiszer- és az energiaellátás terén. Görögországnak mindkét krízis kezelésében fontos szerepe van. Továbbá rámutatott arra, hogy a magyar kormány az energiaellátást "racionális, fizikai és matematikai", nem pedig "ideológiai vagy filozófiai" kérdésnek tekinti, ezért sem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely veszélybe sodorná hazánk ellátását.

Szijjártó Péter elmondta:

Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az athéni tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2022. június 22-én Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/George Vicarasz

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország számára két reális forgatókönyv létezik a diverzifikációra: a kelet-mediterrán medencéből vagy az Azerbajdzsánból származó földgáz. Mindkét irányból kizárólag Görögországon keresztül történhet a szállítás, azonban ehhez is infrastrukturális fejlesztésekre van szükség.

Ennek kapcsán üdvözölte, hogy kibővítették a Görögország és Bulgária közötti szállítási kapacitást, de szerinte ez még nem elégséges, ugyanis a közvetlen görög-magyar fizikai kapcsolat megteremtéséhez, a déli szállítási folyosó eléréséhez más országoknak is el kell végezniük a "házi feladatukat".

Szijjártó Péter így vélekedett:

Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter (b) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Athénban 2022. június 22-én Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/George Vicarasz

A miniszter kijelentette, hogy ha nem sikerül növelni az orosz és az ukrán gabona kivitelét, akkor súlyos éhínség alakulhat ki a világ számos, egyébként is instabil térségében, amelyek már jelenleg is migrációs kiinduló területeknek számítanak. "A gabonaexport visszaesése újabb, minden eddiginél súlyosabb migrációs hullámokkal fenyeget" - figyelmeztetett.

Aláhúzta:

a nyugat-balkáni útvonalon folyamatos nő a bevándorlók száma, s nagy erőfeszítésekre van szükség Magyarország és Görögország részéről is az Európai Unió külső határainak megvédéséhez.

Kitért arra is, hogy mindkét ország jól érti a háború súlyosságát, már csak azért is, mert jelentős létszámú magyar és görög kisebbség is él Ukrajnában. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb béke legyen, ez a nemzeti érdekünk" - szögezte le.

A kétoldalú kapcsolatot kiválónak nevezte, amit jól mutat, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött. Továbbá bejelentette, hogy a kormány támogatja Görögország pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára.