Elkérheti-e az ingatlanközvetítő a személyi okmányainkat?

15 legszexibb női állás a férfiak szerint
15. Ingatlanközvetítő
Vágólapra másolva!
A magyarok közel fele nem tudja, hogy az ingatlanközvetítők kötelessége elkérni az okmányokat és átvilágítani az ügyfeleket, ez derül ki az Opinio reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a penzmosasinfo.hu megbízásából készítettek. A felmérés arra is rámutatott, a vásárlók zöme egyébként sem szívesen adja oda az okmányait az ingatlanosoknak, a többség pedig nyitott lenne egy olyan megoldásra, ahol saját maga végezhetné el telefonjával az ügyfél-átvilágítást.
Vágólapra másolva!

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében minden ingatlanfejlesztéssel, -üzemeltetéssel és -kezeléssel foglalkozó vállalat és ingatlanközvetítő cég köteles megfelelni az ügyfél-átvilágítási és kockázatértékelési kötelezettségnek.

A megkötendő új szerződéseket illetően így az ügyfél-átvilágítás körében a szolgáltatók feladata a személyes okmányok ellenőrzése, másolat készítése, tényleges tulajdonosi nyilatkozat megkövetelése és valamennyi adat rögzítése, nyilvántartása.

Ezek figyelmen kívül hagyása esetén sem bérleti, sem üzemeltetési, sem adásvételi szerződések megkötésére nincs lehetőség.

Illusztráció Forrás: https://penzmosasinfo.hu/

A magyarok fele nincs tisztában a törvénnyel

Az Opinio nem, iskolai végzettség, településtípus és lakóhely szerint reprezentatív, 1100 fős mintán készített országos közvélemény-kutatásából kiderült, hogy

a válaszadók 82 százaléka nincs tisztában a tényleges pénzmosási átvilágítási kötelezettségekkel még úgy sem, hogy nemrég vásárolt vagy belátható időn belül vásárolna ingatlant.

Ezt támasztja alá, hogy mindössze 6 százalék tudta helyesen a felsorolt válaszlehetőségek közül, hogy pontosan melyik két okmányt kell átadnunk az ingatlanközvetítőknek, akiknek a személyi igazolványt és a lakcímkártya személyi számot nem tartozó oldalát kell ellenőrizniük.

Dr. Tóth Judit Lenke, adatvédelmi és pénzmosási szakjogász kiemelte, hogy a magyarok még mindig nem szívesen adják ki a kezükből az okmányaikat.

A digitalizált világban az emberek még inkább elkezdtek odafigyelni a személyes adataik biztonságára, ugyanakkor bizonyos helyzetekben, mint például ingatlanvásárlásnál, kötelesek lennének ezt bemutatni a közvetítő kérésére - mutatott rá a kettősségre a szakember.

Az ügyfél-átvilágítás nem kötelező rossz

Dr. Tóth Judit Lenke megjegyezte, a felmérésben résztvevők túlnyomó többsége nyitott lenne egy olyan megoldásra, ahol saját maga végezhetné el az ügyfél-átvilágítást a saját telefonjával, hiszen így úgy érezhetnék, saját maguk birtokolják a személyes adataikat.

A szakértő a kutatást értékelve ugyanakkor elmondta,

az ügyfél-átvilágítás mindkét fél érdeke, részben a társadalmi felelősségvállalás miatt is, ugyanis csak így lehet kiszűrni a csalókat, akik sokszor komoly bűncselekményekből összeszedett vagyont fordítanak lakás vásárlására.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Kifejtette, a fent említett tényezők miatt az edukáció mindkét oldalon rendkívül fontos, amit az ingatlanirodáknál kell elkezdeni annak érdekében, hogy még átláthatóbb tájékoztatást tudjanak adni az ügyfeleiknek. Abban az esetben, ha egy ingatlanosnak nincsenek kész válaszai arra vonatkozóan, hogy miért fontos az átvilágítás, érdemes pénzmosási szakértőhöz fordulni mindezek tisztázása érdekében.