Jéghegynek ütközött egy óriási luxushajó - videó

Norwegian sun, hajó, utazóhajó,
VANCOUVER, BC, CANADA - 2008: The Norwegian Sun cruise ship is docked at the Seaport in this 2008 Vancouver, British Columbia, Canada, urban landscape photo. This West Coast Canadian city will host the 2010 Winter Olympics. (Photo by George Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tervezettnél hamarabb tért vissza Seattle-be egy norvég tengerjáró hajó, miután egy alaszkai útja során egy kisebb jéghegynek, úgynevezett morgónak ütközött - írja a gCaptain szakportál.
Vágólapra másolva!

A Norwegian Sun névre keresztelt hajó balesete június 25-én történt, amikor az alaszkai Hubbard-gleccser felé tartott a sűrű ködben - nyilatkozta most a hajótársaság szóvivője.

Az esetről készült videófelvétel az internetre is felkerült:

Az ütközés miatt a hajó nem tudott kikötni az alaszkai Skagway-ben, helyette kárfelmérés céljából Juneau-ba irányították. Később úgy döntöttek, hogy a 9 napos út hátralévő részét törlik, és a Norwegian Sun jelenleg úton van Seattle-be.

A Norwegian Sun tengerjáró hajó Forrás: Getty Images/George Rose

A mintegy 2.000 fő szállítására alkalmas, 78.000 tonnás hajó továbbra is üzemképes, a baleset okát azonban még vizsgálják.

Egy másik hajózási szakportálon megjelent beszámoló szerint az utasok igen rosszul fogadták az incidenst. Többen megemlítették, hogy valóban szokatlanul sűrű volt a köd, amikor megtörtént a baleset, és a nyilatkozatokból az is kiviláglik, hogy a hajón tartózkodók a társaságot teszik felelőssé a történtekért, valamint azért, mert sokáig teljes bizonytalanságban tartották őket a továbbiakról az ütközést követően. Egy utas megemlítette:

éveken át gyűjtöttek pénzt arra, hogy részt vehessenek ezen az utazáson, az élményüket pedig ez az eset tönkretette.

A vállalat később nyilatkozatban tisztázta: az utazás hátralévő részének törlése miatt az utasokat külön kérés nélkül is pénzvisszatérítéssel kártérítik.