Mélytengeri dúlások tehetik tönkre az utolsó földi paradicsomokat

Palau, Palau szigetcsoport
Beautiful view of Palau tropical islands and Pacific ocean from above
Vágólapra másolva!
A mélytengeri bányászat során hatalmas gépek burgonyaméretű sziklákat szívnak fel az óceán aljáról, abban a reményben, hogy azok kobaltot, mangánt vagy más, többnyire akkumulátorokban használt ritka fémeket tartalmaznak. Bár a szakemberek még a mai napig sincsenek tisztában az iparág világtengerekre gyakorolt pontos következményével, a jelek mindenesetre arra utalnak, hogy a mélytengeri bányászat növeli a tengerfenék és élőlényeinek sebezhetőségét. Nem véletlen tehát, hogy egyre több állam ragaszkodik vizein a bányászati moratóriumhoz.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Tengerfenék Hatóság (ISA) és az Egyesült Nemzetek Szervezete jelenleg a különböző szabályozásokon dolgozik a tengerfenék bányászatára vonatkozóan.

Amíg az előírások nem hatályosak, addig a tengerfenéken történő bányászat tilos. Ugyanakkor, amennyiben az előterjesztéseket elfogadják, úgy 2023 júliusától már engedélyezni lehet a kitermelést.

A Lisszabonban jelenleg is zajló ENSZ óceáni konferencián az óceánok biológiai sokféleségének pusztítása miatt aggódva a csendes-óceáni szigetország, Palau és Fidzsi-szigetek közösen kértek haladékot a születőben lévő ipartól. Az óceániai állam, Palau elnöke, Surangel Whipps kijelentette, hogy országa számára az iparág engedélyezése egyszerűen "nem éri meg a kockázatot", és egyúttal felkérte a többi jelentlévő kormány képviselőjét is, hogy közösen állják útját a mélytengeri kitermelésnek.

A Palaut alkotó szigetcsoport egyikének látképe Forrás: BlueOrange Studio / Shutterstock

A hónap elején egyébként Chile is 15 éves moratóriumot kért a szabályozás elfogadására, hivatkozva a környezetvédelmi aggályokra és elegendő tudományos adat hiányára.

Nem minden nemzet ellenzi

A G7-országok a múlt hónapban megállapodtak abban, hogy szigorú környezetvédelmi ellenőrzésekkel konrollálnák az iparágat, és csak abban az esetben járulnak hozzá a bányászati projektekhez, amennyiben azok nem károsítják súlyosan a tengeri környezetet.

Azonban úgy tűnik, hogy

nem minden nemzet számára ugyanolyan fontos a vizi élővilág biztonsága, például Kína kifejezetten támogatja és sürgeti a kitermelés elindítását.

Mind a lítiumra, mind a kobaltra nagy szükség van az elektromos autók gyártásában. Ezeknek a nyersanyagoknak a mélytengeri kitermelése azonban akár katasztrofális következményekkel is járhat az óceáni élővilágra nézve. Forrás: Pixabay

A költségek meghaladják a rövid távú előnyöket

Több óriásvállalat is az iparág ellen szólalt fel. A Google, a BMW és a Samsung például az elsők között írták alá a World Wildlife Fund felhívását a mélytengeri bányászat moratóriumáról, és egyre több szakértő vélekedik úgy, hogy nem lehet elég szigorú szabályozást alkotni ahhoz, hogy elkerüljék a mélytengeri kitermelés élővilágra gyakorolt pusztító következményeit.

– mondta a neves oceanográfus, Sylvia Earle.