Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy újabb, hatalmas piacot hódíthat meg a skót whisky

Whisky,skót,ünnep
Egy skóciai pub kóstolósora
Vágólapra másolva!
Tejtermékek, szeszes italok és vízumok szabadkereskedelméről tárgyal India és az Egyesült Királyság - írja a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

Az újabb tárgyalási forduló azután kezdődött, hogy Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke Indiába látogatott a múlt hónapban. A miniszterelnök ekkor ellátogatott Gudzsarátba is, a hazai tejipar központjába. A tárgyalássorozat idén januárban kezdődött, és eddig három fordulót tartottak. A következő fordulókra körülbelül öthetente kerül sor.

Harc az indai és brit tejipar között

Kormánytisztviselők szerint a két ország kereskedelmi egyezményről szóló megbeszélései a

tejtermékek beléptetése, az italokra kivetett vámok és a vízumhoz való hozzáférés megkönnyítése

köré összpontosulnak. A kereskedelmi minisztérium becslései szerint India éves tejtermelése megközelítőleg 206 millió tonna, szemben az Egyesült Királyság 15 millió tonnájával.

Bár az indiai tejipar, valamint a bivalytermékekkel foglalkozó ágazat is szeretne exportálni az Egyesült Királyságba, azonban a briteknél a bankok a tehéntenyésztést támogatják, így versenyképes a piacuk.

Egy skóciai pub kóstolósora Forrás: barmalini / Shutterstock.com

A hírportál szerint a brit parlament sem támogatja az indiai tejbehozatalt. A vizsgált 2022. februári jelentés szerint az indiai tejágazat jelenleg nem exportálhat tejtermékeket az Egyesült Királyságba, szabványosítási problémák miatt.

– áll a jelentésben.

A skót whisky is utat törne magának

Jelenleg India 150 százalékos behozatali vámot vet ki a szeszes italokra, így az Egyesült Királyság skót whisky-ipara a vámok fokozatos csökkentését követeli, hogy jobb hozzáférésük legyen a dél-ázsiai ország piacához.

A kereskedelmi minisztérium weboldala szerint India az elmúlt pénzügyi évben 2022 februárjáig 1266,43 milliárd rúpia értékben importált az Egyesült Királyságból szeszes italokat.

A fogyasztói adatszolgáltató cégek, a Statista és a YouGuv felmérései azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás tekintetében India vezeti az országok listáját, így nagyon jövedelmező piac lenne a whiskyk számára.

Felszökött áprilisban India kereskedelmi hiánya

Az export 24,22 százalékkal 38,19 milliárd dollárra nőtt áprilisban az olyan ágazatoknak köszönhetően, mint a kőolajtermékek, az elektronikai cikkek és a vegyipar – közölte kedden a Kereskedelmi Minisztérium. Az import a vizsgált hónap során 26,55 százalékkal 58,26 milliárd dollárra növekedett, a kereskedelmi deficit pedig 20,07 milliárd dollárra emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 15,29 milliárd dollárral.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről